Συστατικά

400 γρ. πλήρες γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι
100 γρ. ζάχαρη καστανή
150 γρ. κουβερτούρα ( ή μαύρη σοκολάτα 72%)
1/2 λοβός βανίλιας
2 κ.σ. λικέρ με τσίλι
Σταγόνες σοκολάτας για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, ζεσταίνεις το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια θερμοκρασία.
2.Τοποθετείς και τον λοβό βανίλιας, αφού πρώτα τον έχεις ανοίξει κατά μήκος μ’ ένα μαχαίρι ώστε να βγουν τα σποράκια και ν’ αρωματίσουν το μείγμα.
3.Σε μπολ ανακατεύεις τη ζάχαρη και τους κρόκους με το σύρμα.
4.Παίρνεις με μια κουτάλα μέρος του γάλακτος και το ενσωματώνεις στο μείγμα των αυγών, σταδιακά με προσοχή ώστε να μην ψηθούν.
5.Στη συνέχεια, ενσωματώνεις προσεκτικά τα δύο μείγματα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις διαρκώς σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να παστεριωθούν τ’ αυγά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
6.Προσθέτεις την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
7.Αρωματίζεις με το λικέρ τσίλι και ανακατεύεις λίγο ακόμα.
8.Μεταφέρεις το μείγμα σε μεταλλικό μπολ, κατά προτίμηση.
9.Αφήνεις να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, τοποθετώντας πλαστική μεμβράνη στην επιφάνειά του για να μην κάνει κρούστα, και τοποθετείς το μπολ καλυμμένο με καπάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 8-10 ώρες.
10.Αδειάζεις το μείγμα στον κάδο της παγωτομηχανής και ακολουθείς τις οδηγίες της συσκευής.
11.Όταν πήξει το παγωτό το μεταφέρεις πάλι στο μεταλλικό δοχείο και τοποθετείς στην κατάψυξη τουλάχιστον για 2-3 ώρες ώστε να πήξει εντελώς πριν σερβίρεις.
12.Μπορείς να πασπαλίσεις το παγωτό με σταγόνες σοκολάτας, τριμμένη κουβερτούρα ή όποιο ξηρό καρπό σου αρέσει.
13.Απολαμβάνεις!

NOTES

  1. Τον κάδο της παγωτομηχανής τον τοποθετείς αποβραδίς στην κατάψυξη.
  2. Εάν δε διαθέτεις παγωτομηχανή, φροντίζεις κάθε μία ώρα ν’ ανακατεύεις το μείγμα που θα βάλεις στην κατάψυξη ώστε ν ’αποφύγεις τους κρυστάλλους και να έχεις αφράτο παγωτό. Ιδανικά χρησιμοποιείς μίξερ χειρός για κρεμώδη υφή.
  3. Επειδή ο λοβός βανίλιας κοστίζει, μπορείς ένα κλωναράκι, με σωστή χρήση, να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές παρασκευές. Για παράδειγμα, μια κρέμα μπορείς να την αρωματίσεις με τους σπόρους και να φυλάξεις το λοβό στο ψυγείο, τυλιγμένο αεροστεγώς, για ένα σιρόπι ή ένα παγωτό.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.