ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

6 φρυγανιές μπύρας (200 γρ. περίπου)
Για το σιρόπι
800 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
2 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας ή φλούδα από λεμόνι
Για την κρέμα
700 γρ. γάλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. νισεστές (κορν φλάουρ)
2 αυγά
4 κρόκοι αυγών
130 γρ. ζάχαρη
1 λοβός βανίλιας
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη σαντιγί
400 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Κανέλλα για πασπάλισμα
Αμύγδαλο καβουρδισμένο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Για την κρέμα
2.Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνεις το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτεις το λοβό βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού.
3.Σε μπολ ανακατεύεις με το σύρμα ανάδευσης το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τ΄ αυγά.
4.Προσθέτεις με μία κουτάλα μέρος του ζεστού γάλακτος και το ρίχνεις σιγά σιγά σε ροή κλωστής στο μπολ με το μείγμα αυγών, ενώ παράλληλα ανακατεύεις με το σύρμα.
5.Όταν ενσωματωθούν τα μείγματα, μεταφέρεις το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, ρίχνοντάς το σε ροή κλωστής. Ανακατεύεις διαρκώς με το σύρμα ανάδευσης.
6.Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα, χαμηλώνεις στο ελάχιστο τη θερμοκρασία. Αποσύρεις από τη φωτιά και συνεχίζεις το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμα.
7.Τοποθετείς σε πορσελάνινο σκεύος, κατά προτίμηση, και σκεπάζεις την κρέμα με πλαστική μεμβράνη εφαπτόμενη στην επιφάνειά της ώστε να μην κάνει κρούστα.
8.Αφήνεις κατά μέρος να πέσει η θερμοκρασία της και τοποθετείς στο ψυγείο.
9.Για το σιρόπι
10.Σε κατσαρόλα ρίχνεις το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα κι ανακατεύεις, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
11.Ανακατεύεις μέχρι το σημείο που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
12.Όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει αποσύρεις από τη φωτιά. Αφήνεις να πέσει η θερμοκρασία του, προσθέτεις το μέλι και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει.
13.Τοποθετείς τις φρυγανιές στο πυρίμαχο σκεύος και περιχύνεις με το σιρόπι με τη βοήθεια μεγάλης κουτάλας.
14.Στην αρχή μπορεί να μην χωρούν όλες οι φρυγανιές, όμως με το σιρόπι θα μαλακώσουν και θα μπορείς να προσθέσεις και τις υπόλοιπες.
15.Περιχύνεις με όλο το σιρόπι, το οποίο σταδιακά οι φρυγανιές θα απορροφήσουν.
16.Τοποθετείς στο ψυγείο.
17.ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
18.Βγάζεις την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και με μίξερ χειρός την αφρατεύεις σε μπολ.
19.Με τη βοήθεια της σπάτουλας στρώνεις την κρέμα ζαχαροπλαστικής πάνω από τις φρυγανιές και τοποθετείς στο ψυγείο.
20.Για τη σαντιγί
21.Χτυπάς σε μπολ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
22.Όταν αρχίσει ν’ αφρατεύει και να στέκεται, μειώνεις ταχύτητα και προσθέτεις τη βανίλια και βροχηδόν τη ζάχαρη άχνη.
23.Συνεχίζεις μέχρι να δημιουργηθεί μια όμορφη και αφράτη κρέμα.
24.Απλώνεις τη σαντιγί πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
25.Πασπαλίζεις με κανέλα και αμύγδαλο.
26.Τοποθετείς στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες πριν σερβίρεις.

NOTES

  1. Την κρέμα ζαχαροπλαστικής την φτιάχνω πάντα αποβραδίς. Την φυλάσσω στο ψυγείο, καλυμμένη με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της. Μ’ αυτό τον τρόπο, δεν καθυστερώ την επόμενη ημέρα στη συναρμολόγηση του γλυκού.
  2. Το μέλι το προσθέτω στο σιρόπι αφού αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, διότι σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 40ο) χάνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
  3. Οι φρυγανιές μπύρας ζυμώνονται με μπύρα και τις βρίσκω κατόπιν παραγγελίας σε συγκεκριμένο φούρνο. Μπορείς να τις αντικαταστήσεις κάλλιστα με φρυγανιές τσουρεκιού, ταιριάζουν περίφημα.
  4. Για πυρίμαχο σκεύος 35cm x 23 cm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.