ΥΛΙΚΑ

Φέτες προζυμένιου ψωμιού
1 μεσαία ντομάτα
3-4 κλωναράκια ψιλοκομμένη γλιστρίδα (αντράκλα)
3-4 κολοκυθάκια τρυφερά
½ σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
100 γρ. τυρί ημίσκληρο για σαγανάκι ( γραβιέρα, κεφαλοτύρι, φορμαέλα, χαλούμι)
Για τη μαρινάδα των κολοκυθιών
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι – πιπέρι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σαγανάκι
Νερό
2 κ.σ. αλεύρι
1 λεμόνι
40 γρ. ελαιόλαδο ( για το τηγάνισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Πλένεις καλά όλα τα λαχανικά. Η αντράκλα θέλει πολύ καλό πλύσιμο ώστε ν’ απομακρύνεις τα χώματα.
2.Ξεκινάς με το μαρινάρισμα των κολοκυθιών. Κόβεις τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες είτε με το μαχαίρι είτε με το μαντολίνο, το οποίο σε διευκολύνει πολύ ώστε όλες οι φέτες να έχουν το ίδιο πάχος.
3.Τοποθετείς σε καθαρό σκεύος τις φέτες κολοκυθάκια με όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύεις με προσοχή και αφήνεις κατά μέρος να μαριναριστούν όσο προετοιμάζεις τις υπόλοιπες παρασκευές της συνταγής.
4.Για το σαγανάκι επιλέγεις ένα τυρί ημίσκληρο όπως ήπιο κεφαλοτύρι, φορμαέλα, χαλούμι το οποίο δε θα λιώσει στο τηγάνισμα.
5.Κόβεις το τυρί σε φέτες πάχους τουλάχιστον 1.5 – 2 εκατοστά. Δε θέλουμε πιο λεπτές φέτες ώστε να μη λιώσει στο τηγάνι.
6.Αφού βουτήξεις τις φέτες τυριού στο νερό κι έπειτα το περάσεις από το αλέυρι καλύπτοντας και τις δύο πλευρές, τινάζεις το περισσευούμενο αλεύρι και τηγανίζεις σε μικρό τηγάνι με δυνατή φωτιά, γύρω στα 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και να έχεις αυτή την υπέροχη χρυσαφένια κρούστα. Τη διαδικασία με το νερό και το αλεύρι μπορείς να την επαναλάβεις ώστε να έχεις μια πιο χοντρή κρούστα.
7.Τοποθετείς το τυρί σε πιάτο με χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει το περιττό λάδι και στύβεις λεμόνι.
8.Φρυγανίζεις το ψωμί, κόβεις τη ντομάτα σε φέτες και ψιλοκόβεις την αντράκλα.
9.Τοποθετείς το ψωμί στο πιάτο, τρίβεις την επιφάνεια του ψωμιού με το σκόρδο. Τοποθετείς τα κολοκυθάκια, τις φέτες ντομάτας, την αντράκλα και τελευταίο το σαγανάκι και απολαμβάνεις!

Σημειώσεις

  1. Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι παραγωγής σου ή ανθρώπου εμπιστοσύνης σου ώστε να μην περιέχουν φυτοφάρμακα.
  2. Το τυρί που χρησιμοποίησα για το σαγανάκι είναι το λεγόμενο τυρί τάβλας. Παράγεται από πρόβειο γάλα και το φτιάχνουν οι τσοπάνηδες για το σπίτι τους. Χρησιμοποιούν πυτιά από τα ζώα για την παρασκευή του. Αφού δώσουν σχήμα στο τυρί (το απλώνουν σε καλούπι που δεν ξεπερνάει τα 5- 6 εκατοστά ύψος), αλατίζουν την επιφάνειά του και το τοποθετούν σε τάβλες κάτω από τα δέντρα, το σκεπάζουν με σίτα και το γυρίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά και να είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.