ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο πρόβειο γάλα
5 αυγά
230 γρ. ζάχαρη
1 λοβός βανίλιας
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την καραμέλα
140 γρ. ζάχαρη
50 γρ. νερό
Λίγες σταγόνες λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους τοποθετείς το γάλα με τη μισή ζάχαρη και ζεσταίνεις έως ότου να λιώσει η ζάχαρη. Αρωματίζεις το γάλα με το λοβό βανίλιας αφού πρώτα τον έχεις χαράξει κατά μήκος. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος.
2.Σε μπολ αναμιγνύεις τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
3.Σε μικρό κατσαρόλι βράζεις τη ζάχαρη με το νερό και τις σταγόνες λεμονιού σε δυνατή φωτιά αρχικά κι έπειτα σε μέτρια. Ανακατεύεις συνέχεια και προσέχεις όταν αρχίσει να καραμελώνει το μείγμα να μη σου σκουρύνει πολύ η καραμέλα και πικρίσει. Τοποθετείς κατευθείαν στη φόρμα (διαμέτρου 26 εκ) που θα ψήσεις την καραμελέ σου και αφήνεις στην άκρη.
4.Αδειάζεις το γάλα στα αυγά, αφού πρώτα έχει πέσει η θερμοκρασία του γάλακτος, ανακατεύεις και τοποθετείς στη φόρμα.
5.Τοποθετείς τη φόρμα σου σε ταψί με νερό ώστε να ψηθεί με τη διαδικασία του μπεν μαρί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 90 λεπτά στους 150 βαθμούς στον αέρα.
6.Αφαιρείς από το φούρνο (και το ταψί) την καραμελέ και αφήνεις να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.
7.Αναποδογυρίζεις το γλυκό σε πιατέλα με υπερυψωμένο χείλος για να μην χυθεί η καραμέλα σου και απολαμβάνεις.

Σημειώσεις

  1. Η φόρμα που θα επιλέξεις καλό είναι να μην έχει πολλές πτυχές, ώστε να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα η καραμελέ σου.
  2. Λοβό βανίλιας μπορείς να χρησιμοποιήσεις από το σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας, αν έχεις φτιάξει. Έτσι δε χαραμίζεις έναν ολόκληρο λοβό, αλλά επωφελείσαι από τους ήδη υπάρχοντες που έχουν δώσει τα αρώματά τους στο σπιτικό εκχύλισμα που ελπίζω να έχεις δοκιμάσει. Αν όχι, είναι μια καλή ευκαιρία! Συνταγή εδώ: https://baketheclick.gr/recipe/spitiko-ekchylisma-vanilias/
  3. Η καραμέλα σε θέλει εκεί, ειδικά από τη στιγμή που αρχίσει να δένει. Μπορεί να την χάσεις για δευτερόλεπτα.
  4. Είναι προτιμότερο να φτιάξεις την καραμελέ απόγευμα, να τοποθετήσεις όλο το βράδυ στο ψυγείο και να την σερβίρεις την επόμενη ημέρα.
  5. Προσοχή στην επιλογή της πιατέλας σερβιρίσματος διότι εγώ την πάτησα καθώς δεν είχα πολλές εναλλακτικές στο χωριό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.