ΥΛΙΚΑ

700 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γάλα χλιαρό
200 γρ νερό χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι
60 γρ ελαιόλαδο
100 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
250 γρ. φέτα
180 γρ κίτρινο τυρί (της αρεσκείας σου)
1 κ.σ. ρίγανη
1 κρόκος με 4 κ.σ. γάλα (για το αυγούλωμα)
Σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε βαθύ μπολ αναμιγνύεις το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνεις μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Σκεπάζεις με καθαρό πανί και αφήνεις σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
2.Τρίβεις τα τυριά και τα αναμιγνύεις με τη ρίγανη.
3.Κόβεις τη ζύμη στα δύο και μοιράζεις κάθε μέρος αυτής σε δέκα κομμάτια.
4.Αλευρώνεις τον πάγκο εργασίας σου, πασπαλίζεις ελαφρά με αλεύρι τα κομμάτια ζύμης και απλώνεις με τα χέρια σου το κάθε κομμάτι δημιουργώντας ένα δίσκο.
5.Βουτυρώνεις την επιφάνεια της ζύμης και τοποθετείς δύο κουταλιές της σούπας από τα τριμμένα τυριά.
6.Κλείνεις τη ζύμη σταυρωτά. Στρογγυλεύεις με τα χέρια σου τη μπαλίτσα και τοποθετείς σε ταψί ή πυρέξ καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
7.Σκεπάζεις με πανί και αφήνεις να φουσκώσουν.
8.Αυγουλώνεις την επιφάνειά τους και πασπαλίζεις με σουσάμι.
9.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
10.Αφαιρείς τα τυρόψωμα μαζι με το αντικολλητικό χαρτί από το ταψί και αφήνεις να κρυώσουν.

Σημειώσεις

  1. Η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη και δε χρειάζεται μίξερ, ούτε υπερβολικό ζύμωμα με τα χέρια
  2. Δε χρειάζεται οι κυκλικοί δίσκοι να έχουν τέλειο σχήμα, αρκεί να έχουν αρκετή επιφάνεια για να τοποθετήσεις τα τυριά.
  3. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φουσκώνουν οι ζύμες είναι μέσα στο φούρνο με αναμμένο το εσωτερικό φως.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.