ΥΛΙΚΑ

150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη καστανή (για την καραμέλα)
1 κ.γ. κανέλλα Κεϋλάνης
3 μήλα κομμένα είτε σε φέτες είτε σε ροδέλες
1/3 φλ. καρύδια χονδροσπασμένα
380 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
1 μήλο τριμμένο
150 γρ. ζάχαρη καστανή ( για το κέικ)
300 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170ο στο αέρα για 10 λεπτά.
2.Κόβεις τα μήλα σε φέτες ή ροδέλες. Εξυπηρετεί πολύ να χρησιμοποιήσεις μαντολίνο ώστε οι φέτες να έχουν ομοιόμορφο πάχος. Δεν είναι ωραίο να είναι χοντροκομμένες , διότι δεν μαλακώνουν ωραία με το ψήσιμο. Είναι προτιμότερο αν σου αρέσει το πολύ μήλο να κάνεις διπλή στρώση από πιο λεπτές φέτες.
3.Στύβεις λίγο χυμό λεμονιού στα μήλα, ώστε να μη μαυρίσουν μέχρι τη συναρμολόγηση του γλυκού.
4.Σε μικρό κατσαρόλι τοποθετείς βούτυρο, κανέλα και ζάχαρη και τοποθετείς στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσοχή μην κάτσει η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας και καεί.
5.Σε μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
6.Με μίξερ χειρός (ή σταθερό) χτυπάς τη ζάχαρη και τ’ αυγά ν’ αφρατέψουν.
7.Χαμηλώνεις ταχύτητα και προσθέτεις λίγο αλεύρι και έπειτα το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το εκχύλισμα βανίλιας.
8.Προσθέτεις το τριμμένο μήλο και ρίχνεις το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύεις απαλά με μια σπάτουλα, ώστε ν’ αναμειχθούν τα υλικά.
9.Τοποθετείς σε ταρτιέρα 30 εκατοστών αντικολλητικό χαρτί.
10.Απλώνεις το λιωμένο βούτυρο με την κανελοζάχαρη στο αντικολλητικό χαρτί.
11.Έπειτα, στρώνεις τα μήλα περιμετρικά και στα κενά πασπαλίζεις τα καρύδια.
12.Πάνω από τα μήλα στρώνεις τη ζύμη και ψήνεις για 35-40΄περίπου.
13.Αφού ψηθεί, τοποθετείς την ταρτιέρα σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου.
14.Ξεφορμάρεις, τοποθετώντας μια πιατέλα πάνω από την ταρτιέρα και αναποδογυρίζεις.
15.Αφήνεις να κρυώσει πριν σερβίρεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.