150 γρ. βούτυρο | |
150 γρ. ζάχαρη καστανή (για την καραμέλα) | |
1 κ.γ. κανέλλα Κεϋλάνης | |
3 μήλα κομμένα είτε σε φέτες είτε σε ροδέλες | |
1/3 φλ. καρύδια χονδροσπασμένα | |
380 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του | |
4 αυγά | |
1 μήλο τριμμένο | |
150 γρ. ζάχαρη καστανή ( για το κέικ) | |
300 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι | |
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι | |
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ | |
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας |
1. | Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170ο στο αέρα για 10 λεπτά. |
2. | Κόβεις τα μήλα σε φέτες ή ροδέλες. Εξυπηρετεί πολύ να χρησιμοποιήσεις μαντολίνο ώστε οι φέτες να έχουν ομοιόμορφο πάχος. Δεν είναι ωραίο να είναι χοντροκομμένες , διότι δεν μαλακώνουν ωραία με το ψήσιμο. Είναι προτιμότερο αν σου αρέσει το πολύ μήλο να κάνεις διπλή στρώση από πιο λεπτές φέτες. |
3. | Στύβεις λίγο χυμό λεμονιού στα μήλα, ώστε να μη μαυρίσουν μέχρι τη συναρμολόγηση του γλυκού. |
4. | Σε μικρό κατσαρόλι τοποθετείς βούτυρο, κανέλα και ζάχαρη και τοποθετείς στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσοχή μην κάτσει η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας και καεί. |
5. | Σε μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. |
6. | Με μίξερ χειρός (ή σταθερό) χτυπάς τη ζάχαρη και τ’ αυγά ν’ αφρατέψουν. |
7. | Χαμηλώνεις ταχύτητα και προσθέτεις λίγο αλεύρι και έπειτα το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το εκχύλισμα βανίλιας. |
8. | Προσθέτεις το τριμμένο μήλο και ρίχνεις το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύεις απαλά με μια σπάτουλα, ώστε ν’ αναμειχθούν τα υλικά. |
9. | Τοποθετείς σε ταρτιέρα 30 εκατοστών αντικολλητικό χαρτί. |
10. | Απλώνεις το λιωμένο βούτυρο με την κανελοζάχαρη στο αντικολλητικό χαρτί. |
11. | Έπειτα, στρώνεις τα μήλα περιμετρικά και στα κενά πασπαλίζεις τα καρύδια. |
12. | Πάνω από τα μήλα στρώνεις τη ζύμη και ψήνεις για 35-40΄περίπου. |
13. | Αφού ψηθεί, τοποθετείς την ταρτιέρα σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου. |
14. | Ξεφορμάρεις, τοποθετώντας μια πιατέλα πάνω από την ταρτιέρα και αναποδογυρίζεις. |
15. | Αφήνεις να κρυώσει πριν σερβίρεις. |
Leave a Reply