ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι ψυγείου.
- Αν θες να την κάνεις γεμιστή με την κρέμα κάστανου με σοκολάτα, τη συνταγή θα τη βρεις εδώ
- Εννοείται πως μπορεί να σταθεί πολύ όμορφα και χωρίς γέμιση.
250 γρ. βούτυρο | |
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική | |
4 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια) | |
250 γρ γάλα πλήρες | |
2 κ.γ. κρεμόριο | |
40 γρ. χυμό λεμονιού | |
Ξύσμα από 1 λεμόνι | |
1 κ.γ. baking soda | |
350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο) |
1. | Στο κάδο του μίξερ χτυπάς τα ασπράδια σε μαρέγκα. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται απαλές κορυφές, προσθέτεις και 2 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη για να σταθεροποιηθεί. Συνεχίζεις το αφράτεμα μέχρι να γίνει σταθερή και γυαλιστερή. |
2. | Αφήνεις κατά μέρος τη μαρέγκα και αφρατεύεις το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτεις έναν, έναν τους κρόκους και ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα, προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού. |
3. | Ανακατεύεις το κρεμόριο με το γάλα και σταδιακά το προσθέτεις στο αφράτο μείγμα, εναλλάξ με λίγο αλεύρι. Συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα. |
4. | Ανακατεύεις τη σόδα με το χυμό λεμονιού και την προσθέτεις στο μείγμα, εναλλάξ με λίγο αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα. |
5. | Έπειτα, προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύεις απαλά με μια μαρίζ (σπάτουλα) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρωςστο μείγμα. |
6. | Τελευταία προσθέτεις τη μαρέγκα τμηματικά και ανακατεύεις απαλά με τη μαρίζ προσπαθώντας να μη χάσει η ζύμη τον όγκο της. Αυτό θα γίνει, εάν διπλώνεις απαλά το μείγμα με τη βοήθεια της σπάτουλας αντί να ανακατεύεις βεβιασμένα. |
7. | Βουτυρώνεις καλά ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ. Τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί στη βάση και απλώνεις το μείγμα. |
8. | Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 50-55 λεπτά. |
9. | Τοποθετείς το ταψί σε σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του κι έπειτα από 15-20 λεπτά αναποδογυρίζεις τη βασιλόπιτα (με την όψη προς τα κάτω) προσεκτικά σε μια πιατέλα. |
10. | Αφήνεις να κρυώσει από την ανάποδη, για αρκετή ώρα κι έπειτα την αναποδογυρίζεις οριστικά στην πιατέλα που θα την σερβίρεις. |
11. | Αφήνεις να κρυώσει εντελώς πριν τη διακοσμήσεις όπως σου αρέσει. |
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αφήστε το σχόλιό σας