ΥΛΙΚΑ

250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
250 γρ γάλα πλήρες
2 κ.γ. κρεμόριο
40 γρ. χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. baking soda
350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Στο κάδο του μίξερ χτυπάς τα ασπράδια σε μαρέγκα. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται απαλές κορυφές, προσθέτεις και 2 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη για να σταθεροποιηθεί. Συνεχίζεις το αφράτεμα μέχρι να γίνει σταθερή και γυαλιστερή.
2.Αφήνεις κατά μέρος τη μαρέγκα και αφρατεύεις το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτεις έναν, έναν τους κρόκους και ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα, προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού.
3.Ανακατεύεις το κρεμόριο με το γάλα και σταδιακά το προσθέτεις στο αφράτο μείγμα, εναλλάξ με λίγο αλεύρι. Συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.
4.Ανακατεύεις τη σόδα με το χυμό λεμονιού και την προσθέτεις στο μείγμα, εναλλάξ με λίγο αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.
5.Έπειτα, προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύεις απαλά με μια μαρίζ (σπάτουλα) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρωςστο μείγμα.
6.Τελευταία προσθέτεις τη μαρέγκα τμηματικά και ανακατεύεις απαλά με τη μαρίζ προσπαθώντας να μη χάσει η ζύμη τον όγκο της. Αυτό θα γίνει, εάν διπλώνεις απαλά το μείγμα με τη βοήθεια της σπάτουλας αντί να ανακατεύεις βεβιασμένα.
7.Βουτυρώνεις καλά ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ. Τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί στη βάση και απλώνεις το μείγμα.
8.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 50-55 λεπτά.
9.Τοποθετείς το ταψί σε σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του κι έπειτα από 15-20 λεπτά αναποδογυρίζεις τη βασιλόπιτα (με την όψη προς τα κάτω) προσεκτικά σε μια πιατέλα.
10.Αφήνεις να κρυώσει από την ανάποδη, για αρκετή ώρα κι έπειτα την αναποδογυρίζεις οριστικά στην πιατέλα που θα την σερβίρεις.
11.Αφήνεις να κρυώσει εντελώς πριν τη διακοσμήσεις όπως σου αρέσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι ψυγείου.
  2. Αν θες να την κάνεις γεμιστή με την κρέμα κάστανου με σοκολάτα, τη συνταγή θα τη βρεις εδώ
  3. Εννοείται πως μπορεί να σταθεί πολύ όμορφα και χωρίς γέμιση.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.