ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
510 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
320 γρ νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
25 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ
70 γρ παρμεζάνα τριμμένη
50 γρ. κουκουνάρι
20 γρ. φουντούκι
3-4 σκελίδες σκόρδο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
80 γρ αρωματικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, φούντες καρότων)
60 γρ ελαιόλαδο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
2.Σε μικρή λεκάνη αναμιγνύεις αλεύρι, ζάχαρη και μαγιά.
3.Προσθέτεις το χλιαρό νερό , το αλάτι και ανακατεύεις με το χέρι. Τελευταία, προσθέτεις το ελαιόλαδο. Ζυμώνεις μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα της λεκάνης και σχηματίζεις μια μπάλα.
4.Σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο.
5.ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ
6.Αφού έχεις καθαρίσει και πλύνει εξονυχιστικά τα μυρωδικά σε μεγάλο μπολ με τρεχούμενο νερό και ξύδι, ξεδιαλέγεις τα πιο τρυφερά κοτσάνια και φύλλα.
7.Τοποθετείς όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αλέθεις μέχρι να έχεις το πέστο στην υφή που σου αρέσει, είτε πιο λείο είτε πιο τραγανό.
8.Αφού η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο , τη χωρίζεις σε 4 μέρη.
9.ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
10.Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις με τον πλάστη κάθε μέρος ζύμης σε δίσκο διαμέτρου 28 εκ.
11.Τοποθετείς τον πρώτο δίσκο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
12.Απλώνεις 2 γενναιόδωρες κουταλιές πέστο.
13.Ανοίγεις με το πλάστη το δεύτερο δίσκο και τοποθετείς πάνω από τον πρώτο δίσκο. Ξανά αλείφεις με πέστο.
14.Ανοίγεις τον τρίτο δίσκο ομοίως και τοποθετείς επάνω στο δεύτερο δίσκο. Αλείφεις με το υπόλοιπο πέστο και τοποθετείς τον τελευταίο δίσκο.
15.Με τα ακροδάχτυλά σου σφραγίζεις ελαφρά τους τέσσερεις δίσκους και προσπαθείς να διορθώσεις τυχόν ανομοιομορφίες.
16.Τοποθετείς ένα ποτήρι μικρής διαμέτρου (6 -7 εκ.) ανάποδα στο μέσο της ζύμης και κόβεις με ένα μαχαίρι ή με τον κόφτη της πίτσας σταυρωτά σε τέσσερα, έπειτα σε οκτώ και τέλος σε δεκαέξι λωρίδες.
17.Παίρνεις ζευγάρια λωρίδων (οκτώ στο σύνολο) και τα στρίβεις προς τα έξω ταυτόχρονα, δύο φορές κι έπειτα ενώνεις τις άκρες τους.
18.Στο τέλος θα έχεις ένα ψωμί σε σχήμα αστεριού. Σκεπάζεις και αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο.
19.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200ο .
20.Ψήνεις το ψωμί για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
21.Όταν το βγάλεις από το φούρνο, το βουτυρώνεις ελαφρά και απολαμβάνεις όσο είναι ζεστό.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.