ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
150 γρ. κάστανα βρασμένα & καθαρισμένα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
10 γρ. βούτυρο
1/2 λοβός βανίλιας χαραγμένος κατά μήκος + με τα σποράκια του
1 κ.σ. κονιάκ
25 γρ. νερό
25 γρ. ζάχαρη καστανή
120 γρ. λιωμένη μαύρη σοκολάτα
30 γρ. τριμμένη μαύρη σοκολάτα
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 αυγά
150 γρ. ζάχαρη καστανή
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. γάλα
¼ κ.γ. κανέλλα Κεϋλάνης
2 κ.σ. μέλι αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό (για επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2.Τοποθετείς την κρέμα γάλακτος με τα βρασμένα κάστανα σε μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
3.Προσθέτεις το νερό, τη ζάχαρη και το λοβό βανίλιας, αφού πρώτα έχεις αφαιρέσει με προσοχή μ’ ένα μαχαίρι τα σποράκια του τα οποία προσθέτεις και αυτά στο μείγμα.
4.Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιείς τα κάστανα.
5.Βράζεις το μείγμα σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στα 15 λεπτά και ανακατεύεις συχνά ώστε να μην κολλήσει.
6.Επαναφέρεις στη φωτιά, προσθέτεις το βούτυρο και το κονιάκ και ανακατεύεις συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα, γύρω στα 5-10 λεπτά.
7.Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρεις στην κρέμα σε καθαρό σκεύος.
8.Τη σκεπάζεις με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, αφήνεις να πέσει η θερμοκρασία της κι έπειτα την τοποθετείς στο ψυγείο για όσο προετοιμάζεις τη ζύμη.
9.Λιώνεις τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, αφήνεις να πέσει λίγο η θερμοκρασία της, ανακατεύεις με την κρέμα κάστανο και επανατοποθετείς στο ψυγείο γα λίγο, να κρυώσει. Έπειτα, προσθέτεις στην κρέμα την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύεις.
10.ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
11.Σε μικρή κατσαρόλα με σκληρό πάτο ζεσταίνεις σε χαμηλή θερμοκρασία το γάλα. Στη συνέχεια ρίχνεις και τη ζάχαρη και ανακατεύεις ώστε να λιώσει.
12.Λιώνεις και το βούτυρο χωριστά.
13.Κοσκινίζεις σ’ ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτεις την κανέλα και τη μαγιά.
14.Σε μικρότερο μπολ αναδεύεις τ’ αυγά μ' ένα πιρούνι.
15.Ενώνεις όλα τα υλικά (πλην του βουτύρου) στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνεις το μείγμα σου με το χέρι. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μίξερ.
16.Αφού ανακατευτούν τα υλικά, προσθέτεις σταδιακά το λιωμένο βούτυρο.
17.Καλύπτεις μ’ ένα πανί το μπολ σου και τοποθετείς στο φούρνο στους 30ο ή σκεπάζεις με κουβέρτα και αφήνεις σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
18.Όταν διπλασιαστεί η ζύμη, ανοίγεις με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, ένα παραλληλόγραμμο πάχους 2 εκ. και καλύπτεις με την κρέμα κάστανο.
19.Έπειτα τυλίγεις σχηματίζοντας ένα μακρόστενο ρολό.
20.Το κόβεις μ’ ένα μαχαίρι στα δύο κατά μήκος, κρατώντας τη μία άκρη ενωμένη και πλέκεις σε κοτσίδα.
21.Μεταφέρεις σε μακρόστενη φόρμα αφού έχεις τοποθετήσει πρώτα αντικολλητικό χαρτί , σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και τοποθετείς στο φούρνο στους 30ο.
22.Αφού διπλασιαστεί σε όγκο, αφαιρείς τη φόρμα από την κουζίνα και προθερμαίνεις το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο.
23.Ψήνεις για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
24.Προσέχεις να μη σου πάρει χρώμα από την αρχή. Αν χρειαστεί, καλύπτεις με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω με αλουμινόχαρτο.
25.Αφού ψηθεί, τοποθετείς τη φόρμα σε σχάρα για 10’ να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια αφαιρείς το τσουρέκι από τη φόρμα και αφήνεις στη σχάρα να παγώσει εντελώς.
26.Αλείφεις με το μελόνερο το οποίο ίσα που έχεις ζεστάνει ώστε να διαλυθεί.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.