ΥΛΙΚΑ

800 γρ. αλεύρι σκληρό
200 γρ. αλεύρι Ζέας
70 γρ ελαιόλαδο
770 γρ. νερό
2. κ.σ. λιναρόσπορο σπασμένο
1 κ.γ. μέλι
1 κύβος μαγιά
1 κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύεις τ ’αλεύρια και το λιναρόσπορο.
2.Σε μικρότερο μπολ αναμιγνύεις χλιαρό νερό, ελαιόλαδο, μέλι, νωπή μαγιά και μέρος από το αλεύρι και διαλύεις με το χέρι σου τη νωπή μαγιά.
3.Ρίχνεις τα υγρά στα στερεά και ανακατεύεις μ’ ένα κουτάλι. Η ζύμη είναι πολύ νερουλή και δεν συγκεντρώνεται σε μια μάζα. Μην ανησυχείς, έτσι πρέπει να είναι.
4.Αφού ανακατευτούν τα υλικά, σκεπάζεις με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
5.Στα πρώτα 30 λεπτά, μ’ ένα μπολ με κρύο νερό δίπλα, ώστε να βρέχεις τα χέρια σου, αρχίζεις να διπλώνεις τη ζύμη με απαλές κινήσεις περιμετρικά προς το κέντρο.
6.Σ’ αυτό το σημείο προσθέτεις το αλάτι.
7.Αφού διπλώσεις τη ζύμη σου, την αφήνεις να ξεκουραστεί, σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
8.Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία άλλες 3 φορές κάθε μισή ώρα. Θα διαπιστώσεις ότι στην πορεία της διαδικασίας η ζύμη θα γίνεται πιο διαχειρίσιμη.
9.Σκεπάζεις το μπολ με καπάκι και τοποθετείς στο ψυγείο αποβραδίς.
10.Την επόμενα μέρα, βγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο. Μπορείς να χειριστείς τη ζύμη απευθείας ή να περιμένεις 1 ώρα περίπου ώστε ν’ αρχίσει ν ’αποκτά θερμοκρασία δωματίου.
11.Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρεις προσεκτικά τη ζύμη και την χωρίζεις σε 4 ίσα μέρη προσπαθώντας να μην απεγκλωβίσεις τον αέρα και σπάσεις τις κυψελίδες.
12.Τοποθετείς τη ζύμη σε φόρμες ψωμιού, είτε ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί σε κάθε ένα από αυτά. Αλευρώνεις τη ζύμη από πάνω, καλύπτεις με καθαρή πετσέτα.
13.Προθερμαίνεις το φούρνο για 30 λεπτά στους 250ο στον αέρα.
14.Ψήνεις κάθε φραντζολάκι για 25 λεπτά περίπου.
15.Για πιο τραγανή κόρα, τοποθετείς ένα ταψάκι με νερό, στο κάτω μέρος του φούρνου.
16.Όταν αποκτήσει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα το τοποθετείς σε σχάρα να κρυώσει. Δεν κόβεις πριν να κρυώσει εντελώς. Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία με όλα τα καρβέλια.
17.Διατηρείται εκτός ψυγείου για λίγες μέρες, περισσότερο όμως στο ψυγείο.

NOTES

  1. Η ζύμη αυτή δε θέλει ζύμωμα, αλλά διπλώματα ώστε να εγκλωβιστεί ο αέρας εντός της και να δημιουργηθούν κυψελίδες. Γι’ αυτό και θέλει απαλές κινήσεις.
  2. Δεν ξεχνάς να βρέχεις τα χέρια σου στα διπλώματα.
  3. Μην προσθέσεις εξαρχής το αλάτι, διότι ενδέχεται το αλάτι να κάψει τη μαγιά. Αντιθέτως, η μαγιά αγαπάει το γλυκό και γι’ αυτό την ταΐσαμε με το μέλι.
  4. Προσπάθησε να χωρίσεις τη ζύμη σου χωρίς πολλές κινήσεις ώστε να μη σπάσουν οι κυψελίδες.
  5. Μπορείς να δεις επίσης και την Τσιαπάτα και την Τσιαπάτα με παντζάρι .

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.