ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
230 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. σόδα
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. κεφίρ
3 κ.σ. κακάο άγλυκο
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. κουβερτούρα για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις αλεύρι, μπέικιν, σόδα και αφήνεις κατά μέρος.
2.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο Κελσίου στις αντιστάσεις.
3.Με μίξερ χειρός ή σταθερό, ανακατεύεις ζάχαρη και βούτυρο μέχρι ν’ αφρατέψουν.
4.Σταδιακά προσθέτεις τ’ αυγά και συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλότερη ταχύτητα.
5.Προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και εναλλάξ το αλεύρι με το κεφίρ.
6.Σε μικρό μπολ ανακατεύεις με τον αυγογδάρτη, το κακάο, τη ζάχαρη άχνη και 1/3 από το μείγμα του κέικ.
7.Αφού έχεις βουτυρώσει τη φόρμα του κέικ, ρίχνεις εναλλάξ τα μείγματα, προσπαθώντας να δημιουργήσεις στρώσεις.
8.Ψήνεις για 50 λεπτά περίπου.
9.Όταν βγάλεις το κέικ από τον φούρνο, το αφήνεις σε μια σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του για 15-20 λεπτά.
10.Έπειτα, ξεφορμάρεις και αφήνεις στη σχάρα να κρυώσει εντελώς.
11.Επικαλύπτεις με λιωμένη κουβερτούρα, ακολουθώντας την τεχνική του μπεν μαρί.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Το βούτυρο και τ’ αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το κεφίρ όχι απευθείας από το ψυγείο.
  2. Αφού στρώσεις εναλλάξ τα μείγματα στη φόρμα του κέικ, χτυπάς ελαφρά στον πάγκο τη φόρμα, ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν έχουν δημιουργηθεί και παραμείνει φυσαλίδες αέρα ενδιάμεσα στις στρώσεις.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.