ΥΛΙΚΑ

200 γρ. βούτυρο
180 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ξινόγαλο
3 αυγά
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. τριμμένη καρύδα
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
100 γρ. καρύδα
150 γρ. τυρί κρέμα
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
150 γρ. νερό
80 γρ. μέλι
Χυμό και φλούδες από 1 λεμόνι
Για το γλάσο
125 γρ. κουβερτούρα
40 γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο Κελσίου στις αντιστάσεις.
2.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις αλεύρι, μπέικιν, καρύδα και αφήνεις κατά μέρος.
3.Με μίξερ χειρός ή σταθερό, ανακατεύεις ζάχαρη και βούτυρο μέχρι ν’ αφρατέψουν.
4.Σταδιακά προσθέτεις τ’ αυγά και συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλότερη ταχύτητα.
5.Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και τα στερεά υλικά εναλλάξ με το ξινόγαλο και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
6.Για τη γέμιση
7.Σε μικρό μπολ ανακατεύεις τα υλικά της γέμισης: καρύδα, τυρί κρέμα, ζάχαρη άχνη και ξύσμα λεμονιού.
8.Φτιάχνεις μπαλίτσες στο μέγεθος καρυδιού.
9.Σε βουτυρωμένη φόρμα ρίχνεις το μισό μείγμα του κέικ. Προσθέτεις τις μπαλίτσες καρύδας περιμετρικά κι έπειτα ρίχνεις το υπόλοιπο μείγμα κέικ.
10.Ψήνεις περίπου για 1 ώρα.
11.Για το σιρόπι
12.Όσο ψήνεται το κέικ φτιάχνεις το σιρόπι.
13.Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ρίχνεις το νερό, το χυμό λεμονιού και τις φλούδες και φέρνεις σε βρασμό για 5 λεπτά περίπου.
14.Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις το μέλι. Αφήνεις να κρυώσει.
15.Όταν βγάλεις το κέικ από τον φούρνο, το αφήνεις σε μια σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του για 10 λεπτά.
16.Έπειτα, ξεφορμάρεις και αφήνεις στη σχάρα να κρυώσει για επιπλέον 10 λεπτά.
17.Σιροπιάζεις το κέικ σου, απ’ όλες τις πλευρές πλην της κάτω.
18.Για το γλάσο
19.Αφήνεις να κρυώσει εντελώς πριν την επικάλυψη με το γλάσο σοκολάτας.
20.Ακολουθώντας την τεχνική του μπεν μαρί σε διπλή κατσαρόλα, λιώνεις την κουβερτούρα και ανακατεύεις με το βούτυρο.
21.Επικαλύπτεις όλη την επιφάνεια του κέικ.

Σημείωση

Μπορείς να φτιάξεις αυτό το κέικ με όποιο συνδυασμό σου αρέσει. Με ή χωρίς γέμιση, σιροπιασμένο ή μη, με ή χωρίς γλάσο.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.