ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
250 γρ. βούτυρο παγωμένο
300 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. αλάτι
145 γρ. παγωμένο νερό
50 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ
1 φύλλο σφολιάτας
1 μικρή συσκευασία τυρί κρέμα (150 γρ)
5 φέτες αλλαντικό της αρεσκείας σου
200 γρ τριμμένο τυρί ( ρεγκάτο ή όποιο σου αρέσει)
1 κρόκο αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό για το αυγούλωμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
2.Τοποθετείς την πλάκα βουτύρου και το νερό στην κατάψυξη τουλάχιστον για 30 λεπτά.
3.Σε μεσαίο μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι και προσθέτεις το αλάτι.
4.Ζεσταίνεις ελαφρά τα 50 γρ. βούτυρο και αφήνεις να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
5.Προσθέτεις το βούτυρο και το νερό σταδιακά στο αλεύρι, δουλεύοντας παράλληλα τη ζύμη.
6.Ζυμώνεις μέχρι να ενσωματωθούν τα υγρά και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. Καλύπτεις τη ζύμη με μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο γύρω στα 15-20 λεπτά.
7.Τρίβεις την πλάκα βουτύρου στον τρίφτη και το απλώνεις σε πιάτο ή δίσκο. Τοποθετείς το πιάτο στην κατάψυξη για όσο διάστημα αφήσεις τη ζύμη στο ψυγείο.
8.Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις παραλληλόγραμμο φύλλο. (1)
9.Καλύπτεις τα 2/3 της ζύμης με το μισό τριμμένο βούτυρο.
10.Διπλώνεις το 1/3 της άδειας ζύμης προς το μεσαίο τμήμα της ζύμης καλυμμένης με βούτυρο. Ξαναδιπλώνεις τη διπλή στρώση προς το υπολειπόμενο 1/3 της ζύμης καλυμμένης με βούτυρο.
11.Στρίβεις τη ζύμη 90ο κατά μήκος και ανοίγεις με τον πλάστη παραλληλόγραμμο φύλλο. (2)
12.Καλύπτεις τα 2/3 του φύλλου με το υπόλοιπο μισό τριμμένο βούτυρο.
13.Διπλώνεις το 1/3 φύλλου που είναι κενό προς το 1/3 καλυμμένου με βούτυρο φύλλου και ξαναδιπλώνεις τη διπλή στρώση προς το υπολειπόμενο 1/3 του καλυμμένου με βούτυρο φύλλου.
14.Στρίβεις τη ζύμη ξανά 90ο κατά μήκος και ανοίγεις με τον πλάστη παραλληλόγραμμο φύλλο. (3) Διπλώνεις πάλι σε τρεις στρώσεις.
15.Ξαναστρίβεις το φύλλο κατά μήκος και ανοίγεις εκ νέου σε παραλληλόγραμμο. (4)
16.Επαναλαμβάνεις άλλες 3-4 φορές τη διαδικασία (άνοιγμα- δίπλωμα).
17.Διπλώνεις το φύλλο στα τρία, καλύπτεις με μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσεις.
18.ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ
19.Αφου μοιράσεις στα δύο τη σφολιάτα, ώστε να μπορείς να την διαχειριστείς, ανοίγεις σε παραλληλόγραμμο φύλλο και κόβεις τετράγωνα πιτάκια (10 x 10 εκ. περίπου).
20.Γεμίζεις με τα υλικά κάθε πιτάκι, αυγουλώνεις το περίγραμμα και σφραγίζεις με πιρούνι.
21.Αυγουλώνεις το πάνω μέρος για το γυάλισμα.
22.Τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20 λεπτά.
23.Απολαμβάνεις όσο είναι ζεστά. Και μετά απολαμβάνεις, απλώς δε νομίζω να βρεις….

Σημειώσεις

  1. Σε κάθε άνοιγμα φύλλου, αλευρώνεις ελαφρά όσο χρειάζεται, είτε το φύλλο είτε την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη σου.
  2. Μην δείξεις υπερβάλλοντα ζήλο και ανοίξεις φύλλο πάνω από 4-5 φορές (δεν υπολογίζω τις 2 φορές που απλώνω το βούτυρο και την αρχική) γιατί θα ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο στο αλεύρι και το αποτέλεσμα θα είναι μπισκοτένιο.
  3. Προτιμώ το φύλλο να το ετοιμάζω αποβραδίς και την επόμενη να το αξιοποιώ ανάλογα .
  4. Μπορείς να βρεις τα βίντεο παρασκευής εδώ:  α) https://www.instagram.com/tv/CXDtje8DAxL/?hl=el β) https://www.instagram.com/tv/CZBp9iWJ3BE/?hl=el

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.