ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
120 γρ ηλιέλαιο
100 γρ ελαιόλαδο
150 γρ φυσικο χυμό πορτοκάλι
3 κ.σ. (κοφτές) ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. σόδα
1/3 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
20 γρ κονιάκ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
200 νερό
150 γρ ζάχαρη
200 γρ μέλι
Φλούδες πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας
3-4 μοσχοκάρφια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Καρυδόψιχα
Μέλι άνθεων ή θυμαρίσιο
400 γρ λιωμένη κουβερτούρα ( για τα σοκολατένια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
2.Σε μικρότερο μπολ αναμιγνύεις το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύεις καλά.
3. Έπειτα προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ. Τελευταία προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχεις ανακατέψει τη σόδα να φουσκώσει.
4.Ανακατεύεις όλα τα υλικά και αναμιγνύεις με τα στερεά υλικά.
5.Ζυμώνεις με το χέρι τόσο ώστε να έχεις μια εύπλαστη ζύμη και την αφήνεις να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα.
6.Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και αφού επαναφέρεις τη ζύμη σου με ελάχιστο ζύμωμα, πλάθεις τα μπισκότα σε μακρόστενο σχήμα, παίρνοντας ζύμη σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
7.Τοποθετείς στο ταψί και δημιουργείς σχέδια στην επιφάνεια του κάθε μπισκότου είτε με πιρούνι είτε με μαχαίρι.
8.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20-25 λεπτά.
9.Αφού ψήσεις όλα τα μπισκότα και κρυώσουν, ετοιμάζεις το σιρόπι.
10.Σε μέτρια κατσαρόλα τοποθετείς όλα τα υλικά πλην του μελιού. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζεις για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να « δέσει» το σιρόπι.
11.Έπειτα προσθέτεις και το μέλι και σβήνεις τη φωτιά. Αφήνεις την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας όμως. Ανακατεύεις έως ότου να λιώσει και το μέλι και να είναι το σιρόπι πηχτό.
12.Προσθέτεις με μια τρυπητή κουτάλα τα μπισκότα στο σιρόπι και αφήνεις να τραβήξουν μετρώντας μέχρι το 20 από κάθε μεριά.
13.Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με το μέλωμα σε όλα τα μπισκότα.
14.Τοποθετείς τα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζεις με καρυδόψιχα.
15.Μπορείς να τα σιροπάρεις επιπλέον εάν θες ή μπορείς να προσθέσεις ελαφρύ μέλι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

  1. Αν σου περισσέψει σιρόπι, το φυλάς στο ψυγείο για επόμενη δόση μελομακάρονων.
  2. Αν προτιμάς πιο σιροπιασμένα τα μελομακάρονά σου, τα αφήνεις στο σιρόπι επιπλέον από το χρόνο που σου αναγράφω.
  3. Αν τα κάνεις σοκολατένια, ακολουθείς τη μέθοδο μπεν μαρί για το λιώσιμο της σοκολάτας. Βουτάς τα μελωμένα μελομακάρονα στη σοκολάτα και τοποθετείς σε αντικολλητικό χαρτί να παγώσει η  επικάλυψη. Πασπαλίζεις με καρυδόψιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.