ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γαύρος
400- 500 γρ. αλάτι χοντρό
400 γρ. καλής ποιότητας λευκό ξίδι ( ή όσο χρειαστεί για να σκεπαστεί ο γαύρος)
500 γρ. ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
½ μάτσο μυρώνια (ή μαϊντανό)
1 κ.γ. πιπέρι ολόκληρο
Ο γαύρος είναι ένας από τους καλύτερους μεζέδες που συνοδεύουν το ουζάκι μας ή το τσίπουρο. Εκτός από τηγανητός ή ψητός, συχνά μαρινάρεται κι έτσι μπορούμε να τον διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Κόβεις το μισό κεφάλι μ ’ένα ψαλίδι, τόσο ώστε να κοπεί το κόκκαλο. Τραβώντας το μετά αφαιρούνται και τα εντόσθια.
2.Με το ψαλίδι κόβεις την άκρη της κοιλιάς προσεκτικά ώστε ν’ ανοίξει το ψάρι σε πετάλι.
3.Αφαιρείς προσεκτικά το κόκκαλο, την ουρά και τυχόν υπολείμματα από εντόσθια με τον αντίχειρα.
4.Ξεπλένεις το κάθε ψάρι και το τοποθετείς σε ταψί (βαθύ) που προηγουμένως έχεις στρώσει με αλάτι.
5.Καλύπτεις τα ψάρια με αλάτι και συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο έως ότου όλα τα ψάρια να καλύπτονται με αλάτι και από τις δύο μεριές.
6.Αφήνεις να ψηθεί ο γαύρος στο αλάτι περίπου δύο ώρες.
7.Αρχίζεις να ξεπλένεις τμηματικά το γαύρο σε μπολ με κρύο νερό, να φύγει το αλάτι και έπειτα τον τοποθετείς στο σουρωτήρι, να φύγουν τα υγρά.
8.Τοποθετείς το γαύρο σε καθαρό μπολ και σκεπάζεις με λευκό ξίδι. Περιχύνεις λίγο ελαιόλαδο, κόβεις 2 σκελίδες σκόρδο, ρίχνεις πιπέρι χοντροσπασμένο και όποιο μυρωδικό σου αρέσει.
9.Αφήνεις στο ξύδι να ψηθεί για τουλάχιστον 8-10 ώρες, εκτός ψυγείου.
10.Έπειτα, αφαιρείς τα φιλετάκια, και τα τοποθετείς σε καθαρό μπολ, κατά προτίμηση γυάλινο με καπάκι, ώστε να σφραγίζει. Δημιουργείς στρώσεις και έπειτα γεμίζεις το μπολ με ελαιόλαδο ή φυτικό έλαιο ( π.χ. ηλιέλαιο) και διατηρείς στο ψυγείο.

Ο γαύρος είναι πλούσιος σε Ωμέγα 3 λιπαρά. Συνοδεύει ευχάριστα τα λαδερά και τα όσπρια και μπορεί ν’ αναδείξει μια εποχική σαλάτα σε άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση!

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.