ΥΛΙΚΑ

450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη καστανή
2 αυγά
½ κ.γ. αλάτι
150 γρ. γάλα
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ μαύρη σοκολάτα για επικάλυψη (ψητά)
Τριμμένο φουντούκι ή όποιο άλλο καρπό σου αρέσει για πασπάλισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη για πασπάλισμα (τηγανιτά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Ζεσταίνεις το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία, αναμιγνύεις τη ζάχαρη και ανακατεύεις.
2.Αποσύρεις από τη φωτιά και μεταφέρεις σε καθαρό μπολ. Προσθέτεις τη μαγιά, δύο κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύεις.
3.Αφήνεις να ενεργοποιηθεί η μαγιά, γύρω στα 20 λεπτά.
4.Εκεί όπου ζέστανες το γάλα, τοποθετείς το βούτυρο να λιώσει.
5.Σε μεγάλο μπολ τοποθετείς το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και ζυμώνεις. Τελευταία προσθέτεις σταδιακά το λιωμένο βούτυρο.
6.Ζυμώνεις μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και ελαστική.
7.Καλύπτεις με καθαρή πετσέτα το μπολ και αφήνεις να διπλασιαστεί η ζύμη σε ζεστό μέρος.
8.Όταν πια θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο, τη μεταφέρεις στον πάγκο εργασίας.
9.Αλευρώνεις ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού.
10.Με στρογγυλο κουπάτ διαμέτρου 8 εκατοστών κόβεις τη ζύμη σε δίσκους.
11.Μπορείς ν’ αφήσεις ολόκληρα τα ντόνατς ή να κάνεις τρυπούλα στο κέντρο. Ένα καθαρό καπάκι αναψυκτικού μπορεί να παίξει το ρόλο του μικρού κουπάτ και να σου λύσει τα χέρια.
12.Τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και τοποθετείς τα ντόνατς.
13.Σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα το ταψί και αφήνεις σε ζεστό μέρος να διπλασιασθούν τα ντόνατς (μικρά και μεγάλα) σε όγκο.
14.Μπορείς εναλλακτικά να τοποθετήσεις το ταψί στο φούρνο, με αναμμένο το φως, ώστε να δημιουργήσεις ένα ζεστό περιβάλλον και να φουσκώσουν πιο σύντομα.
15.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
16.Αποσύρεις από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσουν.
17.Λιώνεις μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί και τα βουτάς από τη μία μεριά. Πασπαλίζεις με τριμμένο φουντούκι ή όποιο άλλο καρπό σου αρέσει.

Σημειώσεις

  1. Εάν θέλεις να τα τηγανίσεις, σε μεσαία κατσαρόλα τοποθετείς σησαμέλαιο και ζεσταίνεις το λάδι σε θερμοκρασία 170ο περίπου. Σε σκάλα 1 προς 10, υπολογίζεις γύρω στο 7. Αφού ζεσταθεί καλά το λάδι, τοποθετείς μέχρι 3 ντόνατς τη φορά στην κατσαρόλα. Δε θέλουμε να πέσει η θερμοκρασία του σησαμέλαιου οπότε δεν τοποθετούμε παραπάνω ντόνατς κάθε φορά. Μετράς πέντε – έξι δευτερόλεπτα και γυρνάς τα ντόνατς από την άλλη μεριά. Μετράς ομοίως και αποσύρεις από την κατσαρόλα. Τοποθετείς σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Έπειτα τα πασπαλίζεις με ζάχαρη.  Στη ζάχαρη, αν θες βάλε και μια τσιμπιά κανέλλα για το άρωμα.
  2. Τα τηγανιτά ντόνατς παραμένουν μαλακά τις επόμενες 2-3 μέρες συγκριτικά με τα ψητά τα οποία στεγνώνουν γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση φυλάσσεις σε μπολ με καπάκι που σφραγίζει.
  3. Προσωπικά, τα μισά τα ψήνω και τα υπόλοιπα τα τηγανίζω. Επιπλέον, τα μικρά ντονατσάκια γίνονται πολύ ωραίες τηγανιτές μπουκίτσες, σαν λουκουμάδες!
  4. Στη διαδικασία του ζυμώματος μπορείς να χρησιμοποιήσεις σταθερό μίξερ με γάντζο, εάν δε θες να ζυμώσεις με το χέρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.