ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
200 γρ. αυτοδιογκούμενο αλεύρι
100 γρ. σταρένιο αλεύρι (για ζύμωμα)
120 γρ βούτυρο λιωμένο
180 γρ γιαούρτι
1 αυγό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300 γρ φέτα
200 γρ γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
500 γρ γάλα
50 γρ αλεύρι
50 γρ βούτυρο
πιπέρι - αλάτι - μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (για πασπάλισμα)
10-12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 κροκο με 1 κ.σ. νερό ή γάλα για το αυγούλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
2.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις τα αλεύρια, το γιαούρτι, το βούτυρο λιωμένο και το αυγό.
3.Ζυμώνεις με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχεις μια εύπλαστη και απαλή ζύμη.
4.Καλύπτεις τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται σ’ αυτή και αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
5.Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (πάγκο) ανοίγεις το φύλλο με τον πλάστη. Αλευρώνεις ελαφρά τον πλάστη και το φύλλο ώστε να μην σου κολλήσει.
6.Μεταφέρεις στο φύλλο σε ταρτιέρα 30 εκ. ( αφού έχεις αλείψει τον πάτο με ελαιόλαδο). Θέλουμε το φύλλο να περισσεύει λίγο από τα τοιχώματα της ταρτιέρας ώστε να σχηματίσεις (λίγο πιο μετά) ένα μικρό κόθρο.
7.ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
8.Σε μεγάλο μπολ τρίβεις τα τυριά.
9.Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετείς το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία να λιώσει. Έπειτα ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις με σύρμα ώστε να ενσωματωθούν τα δύο υλικά και να φτιάξεις ένα ρου*. Όταν αρχίσει να δένει ομοιόμορφα η βάση (ρου) για τη μπεσαμέλ , ρίχνεις το γάλα σταδιακά και ανακατεύεις διαρκώς ώστε να ενσωματωθεί. Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα, σβήνεις τη φωτιά και συνεχίζεις το ανακάτεμα. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
10.Αποσύρεις τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ανακατεύεις με τα τυριά.
11.Απλώνεις τη γέμιση στην ταρτιέρα.
12.Κλείνεις περιμετρικά το φύλλο όμορφα σχηματίζοντας ένα μικρό κόθρο.
13.Κόβεις στα δύο τα ντοματίνια και τα τοποθετείς πάνω από τη γέμιση.
14.Αυγουλώνεις τον κόθρο και την επιφάνεια της πίτας.
15.Πασπαλίζεις με παπαρουνόσπορο τον κόθρο.
16.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 40-45 λεπτά.
17.Βγάζεις την πίτα από τον φούρνο και αφήνεις σε σχάρα να κρυώσει λίγο πριν σερβίρεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. ΡΟΥ: Μείγμα που λειτουργεί ως πηκτικός παράγοντας και περιλαμβάνει βούτυρο και αλεύρι σε ίσες ποσότητες αποτελώντας βάση για δέσιμο σαλτσών. Η μπεσαμέλ χρειάζεται λευκό ρου, το οποίο μαγειρεύεται για λίγα λεπτά, μέχρι να φύγει η γεύση του ωμού άλευρου και να διατηρήσει το λευκό του χρώμα.
  2. ΚΟΘΡΟΣ: Κλείσιμο φύλλου πίτας δημιουργώντας τραγανό τελείωμα.
  3. Όπου βλέπεις βούτυρο, αναφέρομαι πάντα σε ζωικό βούτυρο, αγελαδινό ή πρόβειο.
  4. Το φύλλο κουρού μπορείς να το φτιάξεις από την προηγούμενη και να το φυλάξεις στο ψυγείο. Καθώς περιλαμβάνει βούτυρο, θα παγώσει και θα μπορείς να το διαχειριστείς πιο εύκολα. Εάν το φτιάξεις την ίδια μέρα, φρόντισε να το τοποθετήσεις ½ ώρα τουλάχιστον, στο ψυγείο πριν το διαχειριστείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.