ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΛΑ
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ σταρένιο αλεύρι
2 αυγά
8 γρ ξηρή μαγιά
125 γρ λιωμένο βούτυρο
1 κ.σ. ζάχαρη
250 γρ γάλα πλήρες (χλιαρό)
½ κ.γ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ
5 πιπεριές κόκκινες ( 200 γρ ψημένες)
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. τριμμένο τυρί Grana Padano
50 γρ ελαιόλαδο
2 κ.σ. τριμμένα αμύγδαλα λευκά
½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
10 γρ. χυμό λεμονιού
Ξύσμα από ½ λεμόνι
½ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
100 γρ. τριμμένο τυρί Grana Padano (πριν & μετά το ρολάρισμα)
H Grana Padano είναι ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου. Δημιουργήθηκε σχεδόν 1000 χρόνια πριν από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας και το καλύτερο σε πωλήσεις ΠΟΠ τυρί στον κόσμο: σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό. Το όνομα είναι ο συνδυασμός της ιταλικής λέξης grana (formaggio = τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po). Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Fattorie Cremona. Xάρη στις πρώτες ύλες, η Grana Padano έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, ενώ είναι ένα τυρί ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες, εξυψώνοντας κάθε μπουκιά σε ένα τέλειο μείγμα θρεπτικών ουσιών. Επιπλέον, είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης. Εξού και είναι εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
2.Σε μεσαίο μπολ ανακατεύεις τα άλευρα τη ζάχαρη και τη μαγιά.
3.Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεις ελαφρά το γάλα σε χαμηλή - μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτεις το αλάτι και ανακατεύεις.
4.Ανακατεύεις τα αυγά με τον αυγογδάρτη.
5.Στο μπολ με τα στερεά, προσθέτεις τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύεις με μια κουτάλα.
6.Προσθέτεις σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνεις με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο πλήρως στη ζύμη.
7.Καλύπτεις το μπολ με βαμβακερή πετσέτα και αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για μισή ώρα τουλάχιστον.
8.ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ
9.Κόβεις τα κοτσάνια & αφαιρείς τα σπόρια από τις πιπεριές.
10.Τις ψήνεις στο γκριλ (σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί) γύρω στα 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει έντονο χρώμα η φλούδα τους.
11.Αφήνεις τις πιπεριές να κρυώσουν για 5-10 λεπτά και τις ξεφλουδίζεις.
12.Στον πολυκόφτη προσθέτεις όλα τα υλικά του πέστο και ανακατεύεις μέχρι να πολτοποιηθούν.
13.Μεταφέρεις το πέστο σε καθαρό βαζάκι.
14.ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΛΑ
15.Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγεις τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 1 εκ.
16.Αλείφεις με το πέστο πιπεριάς, αφήνοντας κενό 2-3 εκατοστά περιμετρικά της ζύμης.
17.Πασπαλίζεις με άφθονο τυρί Grana Padano.
18.Ρολάρεις τη ζύμη σε μπαστούνι και κόβεις σε ρολά πάχους 4 -5 εκατοστών.
19.Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε ταψί ή πυρέξ και τοποθετείς τα ρολά.
20.Σκεπάζεις το ταψί με καθαρή πετσέτα και αφήνεις να διπλασιαστούν σε όγκο, για τουλάχιστον μισή ώρα.
21.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο .
22.Πασπαλίζεις τα ρολά με λίγο έξτρα τυρί Grana Padano και ψήνεις για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
23.Αφήνεις για 10 λεπτά στη σχάρα να κρυώσουν και απολαμβάνεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Συνήθως τέτοιες ζύμες, που δεν είναι σφιχτές, τις ζυμώνω με το χέρι, γιατί το μίξερ μου φαίνεται μπελάς. Παρόλ’ αυτά μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξίσου και μίξερ, όπου απαιτείται ζύμωμα.
  2. Το βούτυρο ενσωματώνεται στη ζύμη ΠΑΝΤΑ τελευταίο.
  3. Οι πιπεριές πρέπει να έχουν ψηθεί πολύ καλά για να ξεφλουδίσουν εύκολα.
  4. Μπορείς να βάλεις και δεύτερη σκελίδα σκόρδο, εάν σου αρέσει.
  5. Αν σου περισσέψει πέστο, διατηρείται σε βαζάκι καλά κουμπωμένο στο ψυγείο, αφού πρώτα καλύψεις την επιφάνειά του με λίγο ελαιόλαδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.