ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα
110Ο ml φρέσκο κατσικίσιο γάλα ( ή πρόβειο)
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ ζάχαρη
3 αυγά
1 κ. σ. σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 λεμόνι
40 γρ. βούτυρο
Για τα φύλλα
5 φύλλα κρούστας
1/3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
1 κ.σ. ζάχαρη
60 γρ βούτυρο
Για την επικάλυψη της κρέμας
1 αυγό
2 κ.σ. νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
Άχνη ζάχαρη
Κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Τοποθετείς το γάλα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και το ζεσταίνεις σε μέτρια θερμοκρασία.
2.Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
3.Σε καθαρό μπολ τοποθετείς το σιμιγδάλι, τα αυγά, τη ζάχαρη και ανακατεύεις με το σύρμα.
4.Στο μείγμα των αυγών ρίχνεις με μια κουτάλα διαδοχικά λίγο γάλα και ανακατεύεις διαρκώς ώστε να μη σου ψηθούν τα αυγά.
5.Στη συνέχεια ενσωματώνεις το μείγμα αυγών στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύεις.
6. Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία διότι η ήδη υπάρχουσα θερμότητα αρκεί ώστε να δέσει η κρέμα. Ανακατεύεις συνεχώς.
7.Όταν δέσει η κρέμα αποσύρεις την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνεις να πέσει η θερμοκρασία της.
8.Τοποθετείς το παγωμένο βούτυρο στην επιφάνεια της κρέμας και με ένα μαχαίρι ή πιρούνι καλύπτεις την επιφάνεια της με το βούτυρο ώστε να δημιουργήσεις ένα φιλμ προστασίας και να μην σου κάνει πέτσα η κρέμα ενόσω ακολουθείς τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής.
9.Λιώνεις σε κατσαρολάκι το βούτυρο που θα χρειαστείς για το ταψί και τα φύλλα.
10.Σε μικρό μπολ αναμιγνύεις την κανελοζάχαρη.
11.Βουτυρώνεις ταψί διαστάσεων 27 – 28 εκ και τοποθετείς το πρώτο φύλλο. Βουτυρώνεις το φύλλο και πασπαλίζεις με κανελοζάχαρη.
12.Τοποθετείς και τα επόμενα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο.
13.Ανακατεύεις την κρέμα ενσωματώνοντας το βούτυρο της επιφάνειας.
14.Αδειάζεις την κρέμα στο ταψί και κλείνεις τα περισσευούμενα πλαϊνά των φύλλων γύρω γύρω σε κόθρο.
15.Αναμιγνύεις το αυγό με το νερό και τη ζάχαρη και περιχύνεις την επιφάνεια της κρέμας. Πασπαλίζεις τον κόθρο με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη (από τα φύλλα).
16.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λεπτά.
17.Αφήνεις να κρυώσει η γαλατόπιτα, πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και έξτρα κανέλα και σερβίρεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.