
Για την κρέμα | |
110Ο ml φρέσκο κατσικίσιο γάλα ( ή πρόβειο) | |
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό | |
100 γρ ζάχαρη | |
3 αυγά | |
1 κ. σ. σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας | |
Ξύσμα από 1 λεμόνι | |
40 γρ. βούτυρο | |
Για τα φύλλα | |
5 φύλλα κρούστας | |
1/3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης | |
1 κ.σ. ζάχαρη | |
60 γρ βούτυρο | |
Για την επικάλυψη της κρέμας | |
1 αυγό | |
2 κ.σ. νερό | |
1 κ.σ. ζάχαρη | |
Για το σερβίρισμα | |
Άχνη ζάχαρη | |
Κανέλλα |
1. | Τοποθετείς το γάλα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και το ζεσταίνεις σε μέτρια θερμοκρασία. |
2. | Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας. |
3. | Σε καθαρό μπολ τοποθετείς το σιμιγδάλι, τα αυγά, τη ζάχαρη και ανακατεύεις με το σύρμα. |
4. | Στο μείγμα των αυγών ρίχνεις με μια κουτάλα διαδοχικά λίγο γάλα και ανακατεύεις διαρκώς ώστε να μη σου ψηθούν τα αυγά. |
5. | Στη συνέχεια ενσωματώνεις το μείγμα αυγών στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύεις. |
6. | Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία διότι η ήδη υπάρχουσα θερμότητα αρκεί ώστε να δέσει η κρέμα. Ανακατεύεις συνεχώς. |
7. | Όταν δέσει η κρέμα αποσύρεις την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνεις να πέσει η θερμοκρασία της. |
8. | Τοποθετείς το παγωμένο βούτυρο στην επιφάνεια της κρέμας και με ένα μαχαίρι ή πιρούνι καλύπτεις την επιφάνεια της με το βούτυρο ώστε να δημιουργήσεις ένα φιλμ προστασίας και να μην σου κάνει πέτσα η κρέμα ενόσω ακολουθείς τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής. |
9. | Λιώνεις σε κατσαρολάκι το βούτυρο που θα χρειαστείς για το ταψί και τα φύλλα. |
10. | Σε μικρό μπολ αναμιγνύεις την κανελοζάχαρη. |
11. | Βουτυρώνεις ταψί διαστάσεων 27 – 28 εκ και τοποθετείς το πρώτο φύλλο. Βουτυρώνεις το φύλλο και πασπαλίζεις με κανελοζάχαρη. |
12. | Τοποθετείς και τα επόμενα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο. |
13. | Ανακατεύεις την κρέμα ενσωματώνοντας το βούτυρο της επιφάνειας. |
14. | Αδειάζεις την κρέμα στο ταψί και κλείνεις τα περισσευούμενα πλαϊνά των φύλλων γύρω γύρω σε κόθρο. |
15. | Αναμιγνύεις το αυγό με το νερό και τη ζάχαρη και περιχύνεις την επιφάνεια της κρέμας. Πασπαλίζεις τον κόθρο με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη (από τα φύλλα). |
16. | Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λεπτά. |
17. | Αφήνεις να κρυώσει η γαλατόπιτα, πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και έξτρα κανέλα και σερβίρεις. |
Leave a Reply