ΥΛΙΚΑ

750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
260 γρ. μέλι
250 γρ. βούτυρο
3 αυγά
2-3 δάκρυα μαστίχας
1 κ.γ. μαχλέπι
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ φυσικό χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ. γ. σόδα
1 κρόκος με 2 κ.σ. νερό (για επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Στο γουδί θρυμματίζεις τα δάκρυα μαστίχας μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη.
2.Σε μέτρια λεκάνη κοσκινίζεις το αλεύρι. Προσθέτεις το μπέικιν, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
3.Στο μίξερ (σταθερό ή χειρός) αφρατεύεις το βούτυρο με το μέλι μέχρι να γίνουν κρεμώδεις.
4.Έπειτα χαμηλώνεις την ταχύτητα, προσθέτεις ένα-ένα τ’ αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας κι έπειτα το ξύσμα πορτοκαλιού.
5.Στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύεις τη σόδα ν’ αφρίσει και προσθέτεις το χυμό στο μείγμα μαζί με 3-4 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύεις ήπια.
6.Το μείγμα βουτύρου το προσθέτεις στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύεις με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Δεν ζυμώνεις πολύ γιατί θα σκληρύνει η ζύμη.
7.Ακόμα και αν σου φαίνεται ότι κολλάει η ζύμη, μην προσθέσεις επιπλέον αλεύρι.
8.Τη σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνεις γύρω στη μισή ώρα να ξεκουραστεί.
9.Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε δυο ταψιά και πλάθεις κουλουράκια σε ότι σχήμα θες.
10.Αυγουλώνεις τα κουλούρια με τον αραιωμένο κρόκο.
11.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 14-15 λεπτά περίπου μέχρι ν’ αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
12.Τοποθετείς σε μεταλλική σχάρα να κρυώσουν και φυλάσσεις σε αεροστεγές δοχείο.

Σημείωση

Το βούτυρο και τ’ αυγά πρέπει να είναι εκτός ψυγείου 2 ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.