ΥΛΙΚΑ

350 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1 αυγό
90 γρ λιωμένο βούτυρο
160 γρ χλιαρό γάλα
8 γρ ξηρή μαγιά
60 γρ ζάχαρη
Μια τσιμπιά αλάτι
Για επικάλυψη
1/3 κγ τριμμένη κανέλλα
1 κ.γ. λευκή ζάχαρη
2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Ζεσταίνεις το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία και αναμιγνύεις τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές αλεύρι.
2.Ανακατεύεις το μείγμα και αφήνεις να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
3.Στον κάδο του μίξερ τοποθετείς το αλεύρι το αλάτι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το αυγό και τελευταία προσθέτεις σταδιακά το λιωμένο βούτυρο.
4.Ζυμώνεις μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και ελαστική.
5.Καλύπτεις με καθαρή πετσέτα τον κάδο και αφήνεις να διπλασιαστεί η ζύμη.
6.Όταν πια θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, την μεταφέρεις στον πάγκο εργασίας και την χωρίζεις στα δύο ώστε να μπορείς να την δουλέψεις καλύτερα.
7.Αλευρώνεις ελαφρά την επιφάνεια εργασίας.
8.Με το πλάστη, ανοίγεις τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο, μέχρι μισό εκατοστό πάχος και κόβεις σε λωρίδες κατά μήκος, πλάτος ενός εκατοστού.
9.Βουτυρώνεις τα αυτοσχέδια καλούπια και τυλίγεις τις λωρίδες ζύμης γύρω τους, χωρίς κενά μεταξύ των λωρίδων. Τέντωσε ελαφρά τη ζύμη ώστε να σφραγίσει γύρω από το καλούπι. Σφράγισε τις άκρες των λωρίδων με την επόμενη λωρίδα.
10.Ρολάρισε στον πάγκο εργασίας το τυλιγμένο με ζύμη καλούπι κάθε φορά, ώστε οι λωρίδες να ενσωματωθούν ελαφρά και να μη ξεκολλούν η μία από την άλλη.
11.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190ο .
12.Σε πλατύ πιάτο απλώνεις ζάχαρη και κανέλλα.
13.Ρολάρεις τα ρολά καμινάδας στο μείγμα και ψήνεις για 20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
14.Αποσύρεις από τον φούρνο και αφήνει ς να κρυώσουν για 10 λεπτά.
15.Αφαιρείς τα ρολά καμινάδας από τα καλούπια προσεκτικά.
16.Τα ρολά πρέπει να είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά.

Σημειώσεις:

Για τα αυτοσχέδια καλούπια, θα χρειαστείς:

  • Παραλληλόγραμμα  επίπεδα καλύμματα από αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσεως
  • Αλουμινοταινία
  • Αλουμινόχαρτο

Για καλύτερα αποτελέσματα  στο ψήσιμο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύλινες κουτάλες (αλουστράριστες), στις οποίες θα περάσεις τα καλούπια με τη ζύμη και θα τα στερεώσεις στα τοιχώματα ενός ταψιού. Μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις αντικολλητικό χαρτί στον πάτο του ταψιού. Ιδανικά, δεν πρέπει η ζύμη ν’ακουμπάει στον πάτο, χωρίς όμως δημιουργεί και μεγάλο κενό. Οπότε ένα χαμηλό ταψί είναι ότι πρέπει.

Μπορείς να δεις το βίντεο εδώ :https://www.instagram.com/tv/CXqEuRSoDgN/?hl=el

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.