ΥΛΙΚΑ

500 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ μούστος
100 γρ πετιμέζι
70 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ τεντούρα
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα
50 γρ. χυμό πορτοκάλι
60 γρ. ζάχαρη καστανή
50 γρ σταφίδες μαύρες
Σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι. Προσθέτεις το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο.
2.Σε μεσαίο μπολ, τοποθετείς το μούστο, το πετιμέζι, την τεντούρα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις σταφίδες και ανακατεύεις.
3.Ανακατεύεις τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και προσθέτεις το μείγμα στα υγρά υλικά.
4.Αναμιγνύεις υγρά με στερεά υλικά και πλάθεις μέχρι να έχεις μια εύπλαστη ζύμη.
5.Λαδώνεις ελαφρά τα χέρια σου και τον πάγκο εργασίας και πλάθεις τα κουλούρια.
6.Τοποθετείς σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
7.Πασπαλίζεις με σουσάμι και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για δέκα λεπτά.
8.Τοποθετείς σε σχάρα να κρυώσουν και διατηρείς σε αεροστεγές δοχείο.

Σημειώσεις

  1. Η ζύμη κολλάει ελαφρά στα χέρια. Μην μπεις στον πειρασμό να προσθέσεις αλεύρι. Αν λαδώσεις ελάχιστα τα χέρια και τον πάγκο εργασίας, θα μπορέσεις να διαχειριστείς τη ζύμη μια χαρά.
  2. Τις σταφίδες τις μουλιάζεις στα υγρά υλικά για να τραβήξουν υγρασία και να μη αφυδατωθούν εντελώς κατά το ψήσιμο.
  3. Αν θέλεις μαλακά μουστοκούλουρα, προσέχεις να μην ξεπεράσεις τον χρόνο ψησίματος, διότι διαφορετικά στεγνώνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.