NOTES
- ΡΟΥ: Μείγμα που λειτουργεί ως πηκτικός παράγοντας και περιλαμβάνει βούτυρο και αλεύρι σε ίσες ποσότητες αποτελώντας βάση για δέσιμο σαλτσών. Το ρου διακρίνεται σε λευκό, ξανθό και σκούρο. Η μπεσαμέλ χρειάζεται λευκό ρου, το οποίο μαγειρεύεται για λίγα λεπτά, μέχρι να φύγει η γεύση του ωμού άλευρου και να διατηρήσει το λευκό του χρώμα. Το ξανθό ρου χρησιμοποιείται σε βελουτέ σάλτσες και χρειάζεται να είναι πιο σκούρο, οπότε και πιο ψημένο και το σκούρο ρου χρησιμοποιείται για σκούρες σάλτσες και χρειάζεται περισσότερο μαγείρεμα απ’ όλα. Γι’ αυτό το λόγο η βάση ρου πρέπει να μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μην καεί. Επιπλέον, οι πηκτικές ιδιότητες του ρου μειώνονται καθώς σκουραίνει.
- ΚΟΘΡΟΣ: Κλείσιμο φύλλου πίτας δημιουργώντας τραγανό τελείωμα
- Όπου βλέπεις βούτυρο, αναφέρομαι πάντα σε ζωικό βούτυρο, αγελαδινό ή πρόβειο.
- Το φύλλο κουρού μπορείς να το φτιάξεις από την προηγούμενη και να το φυλάξεις στο ψυγείο. Καθώς περιλαμβάνει βούτυρο, θα παγώσει και θα μπορείς να το διαχειριστείς πιο εύκολα. Εάν το φτιάξεις την ίδια μέρα, φρόντισε να το τοποθετήσεις ½ ώρα τουλάχιστον, στο ψυγείο πριν το διαχειριστείς.
- Η συνταγή αναφέρεται σε ταψί διαμέτρου 36 εκατοστών.
Leave a Reply