ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. σόδα (κοφτή)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (κοφτές)
2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ( ή 2 βανιλίνες)
450 γρ. γάλα πλήρες
3 κ.σ. κακάο άγλυκο (50 γρ.)
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (30 γρ)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις αλεύρι, μπέικιν, σόδα και αφήνεις κατά μέρος.
2.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο Κελσίου στις αντιστάσεις.
3.Με μίξερ χειρός ή σταθερό, ανακατεύεις ζάχαρη και βούτυρο μέχρι ν’ αφρατέψουν.
4.Σταδιακά προσθέτεις τ’ αυγά και συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλότερη ταχύτητα.
5.Προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα.
6.Σε μικρό μπολ ανακατεύεις με τον αυγογδάρτη, το κακάο, τη ζάχαρη άχνη και 1/3 από το μείγμα του κέικ.
7.Αφού έχεις βουτυρώσει τη φόρμα του κέικ, ρίχνεις εναλλάξ τα μείγματα, προσπαθώντας να δημιουργήσεις στρώσεις.
8.Ψήνεις περίπου για 50 λεπτά.
9.Όταν βγάλεις το κέικ από τον φούρνο, το αφήνεις σε μια σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του για 15-20 λεπτά.
10.Έπειτα, ξεφορμάρεις και αφήνεις στη σχάρα να κρυώσει εντελώς.
11.Επικαλύπτεις με ότι σου αρέσει (κακάο, άχνη, γλάσο σοκολάτας) ή το αφήνεις σκέτο.

NOTES

  1. Μπορείς ν’ αυξήσεις την ποσότητα ζάχαρης (θα πρότεινα μέχρι 50 γρ. επιπλέον στο μείγμα βανίλιας), εάν τυχόν σου φανεί άγλυκο λόγω κακάο. Προσωπικά, η ποσότητα ζάχαρης που δίνω είναι και η μεγαλύτερη που έχω χρησιμοποιήσει σε κέικ. Δεν προτιμώ τα πολύ γλυκά κέικ. Θέλω να καταλαβαίνω τ ’αρώματά του και να μη λιγώνομαι από τη ζάχαρη.
  2. Αν δεν έχεις εκχύλισμα βανίλιας, μπορείς ν ’αντικαταστήσεις με 2 κάψουλες βανιλίνης.
  3. Το βούτυρο και τ’ αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το γάλα όχι απευθείας από το ψυγείο.
  4. Αφού στρώσεις εναλλάξ τα μείγματα στη φόρμα του κέικ, χτυπάς ελαφρά στον πάγκο τη φόρμα, ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν έχουν δημιουργηθεί και παραμείνει φυσαλίδες αέρα ενδιάμεσα στις στρώσεις (μου έχει συμβεί!).
  5. Ο κάθε φούρνος έχει άλλη απόδοση στην ίδια θερμοκρασία. π.χ. ο φούρνος που έχω στο χωριό είναι πολύ πιο δυνατός στην ίδια θερμοκρασία με το φούρνο στο σπίτι μας. Οπότε εκεί, φροντίζω πάντα να ψήνω σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να έχω το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.