ΥΛΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
80 γρ. λευκός ταραμάς
200 γρ. μουλιασμένο & στραγγισμένο παξιμάδι Κυθήρων
100 γρ. μουλιασμένο & στραγγισμένο ψωμί (τουλάχιστον 2 ημερών)
200 γρ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Χυμό από ένα λεμόνι και το ξύσμα του
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΓΑΝΑ
450 γρ. σταρένιο αλεύρι (το κίτρινο ή αλλιώς χωριάτικο)
100 γρ. σκληρό λευκό αλεύρι
300 γρ. χλιαρό νερό
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κ.σ. χλιαρό νερό ( για τη μαγιά)
2 κ.σ. αλεύρι σκληρό ( για τη μαγιά)
2 κ.σ. χλιαρό νερό ( για το μέλι -ταχίνι)
1 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.σ. ταχίνι
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. πετιμέζι + 2 κ.σ. νερό για επάλειψη
Σουσάμι ή μαυροσούσαμο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
2.Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το μαρινάρεις στο χυμό λεμονιού για αρκετή ώρα.
3.Μουλιάζεις τα παξιμάδια και το ψωμί σε νερό και τα στραγγίζεις όσο καλύτερα μπορείς. Το τελικό βάρος πρέπει να είναι συνολικά 300 γρ.
4.Στο μπλέντερ πολτοποιείς το κρεμμύδι με το λεμόνι. Προσθέτεις τον ταραμά, το ξύσμα, το σκόρδο και το μουλιασμένο παξιμάδι / ψωμί και ανακατεύεις.
5.Προσθέτεις σταδιακά το ελαιόλαδο με ροή κλωστής και ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα.
6.Τελευταία προσθέτεις τα μπαχαρικά.
7.Σερβίρεις με ελιές χαρακωτές.
8.ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΓΑΝΑ
9.Σε μικρό μπολ αναμιγνύεις τη μαγιά με το αλεύρι και το χλιαρό νερό και αφήνεις να ενεργοποιηθεί η μαγιά γύρω στα 15 λεπτά.
10.Με το χλιαρό νερό ρευστοποιείς το ταχίνι και το μέλι. Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτεις και το πετιμέζι.
11.Στο μπολ του μίξερ αναμιγνύεις τα άλευρα με το αλάτι και το χλιαρό νερό. Προσθέτεις την ενεργοποιημένη μαγιά και το μείγμα ταχίνι / μέλι/ πετιμέζι.
12.Ανακατεύεις σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
13.Σκεπάζεις τον κάδο με πετσέτα και αφήνεις σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Εναλλακτικά, τοποθετείς στον φούρνο, με το φως αναμμένο, ώστε να δημιουργηθεί ένα ζεστό περιβάλλον που θα βοηθήσει τη ζύμη να φουσκώσει, αλλά όχι τόσο ζεστό ώστε να κάψει τη μαγιά και να μην φουσκώσει ποτέ.
14.Όταν πια η ζύμη θα έχει διπλασιάσει τον όγκο της, την απλώνεις σε παραλληλόγραμμο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Για ευκολία, αλείφεις τα ακροδάχτυλά σου με ελαιόλαδο και σιγά σιγά την απλώνεις σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
15.Σκεπάζεις το ταψί με καθαρή πετσέτα και κατά τον ίδιο τρόπο αφήνεις τη λαγάνα να διπλασιαστεί σε όγκο γύρω στη μισή ώρα.
16.Στη συνέχεια, με τ΄ ακροδάχτυλά σου πιέζεις τρυφερά τη ζύμη, ώστε να σχηματιστούν οι γνωστές λακουβίτσες στην επιφάνεια.
17.Αλείφεις με ένα πινέλο την επιφάνεια με το πετιμεζόνερο και πασπαλίζεις με σουσάμι.
18.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200ο και ψήνεις τη λαγάνα γύρω στα 25 λεπτά στις αντιστάσεις μέχρι ν’ αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα.
19.Αφαιρείς το ταψί από το φούρνο και το αφήνεις στη σχάρα γύρω στα 5 λεπτά. Έπειτα αφαιρείς από το ταψί τη λαγάνα και την αφήνεις στη σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν την κόψεις.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.