Ριγκατόνι με απάκι & grana padano
Ριγκατόνι με απάκι & grana padano
Ριγκατόνι με απάκι & grana padano
Ριγκατόνι με απάκι & grana padano
Ριγκατόνι με απάκι & grana padano

ΥΛΙΚΑ

1 συσκευασία ριγκατόνι (500 γρ.)
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φινόκιο (μαραθόριζα)
300 γρ. τριμμένο τυρί grana padano DOP
200 γρ. βρασμένο νερό από τα ζυμαρικά
250 γρ απάκι
250 γρ. αρακά
120 γρ. λευκό κρασί
150 γρ. σπιτικό ντοματοχυμό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο
Αλάτι – πιπέρι
H Grana Padano είναι ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου. Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας: σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Το όνομα είναι ο συνδυασμός της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po). Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Fattorie Cremona.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μικρή κατσαρόλα τοποθετείς τον αρακά και σκεπάζεις με νερό. Βράζεις σε μεσαία φωτιά γύρω στα 10-12 λεπτά και έπειτα σουρώνεις κάτω από τρεχούμενο νερό.
2.Ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και το απάκι.
3.Σε μεγάλο τηγάνι, προσθέτεις το ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία σωτάρεις τα παραπάνω υλικά γύρω στα 15 λεπτά. Ανακατεύεις συχνά.
4.Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις τον ψιλοκομμένο μάραθο.
5.Προσθέτεις τον ντοματοχυμό & σιγοβράζεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.
6.Παράλληλα βράζεις τα ριγκατόνι σε μέτρια κατσαρόλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάς ζωμό από τα ζυμαρικά, πριν το σούρωμα.
7.Προσθέτεις τον αρακά στο τηγάνι και τελευταία το κρασί ώστε η σάλτσα να πάρει όλα τα αρώματα.
8.Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτεις τα ζυμαρικά και το ζωμό και ανακατεύεις σε πολύ χαμηλή φωτιά.
9.Τελευταία προσθέτεις το τριμμένο τυρί grana padano DOP και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
10.Σερβίρεις όσο το φαγητό είναι ακόμα ζεστό και απολαμβάνεις με επιπλέον τριμμένο τυρί grana padano DOP.

Xάρη στις πρώτες ύλες, η Grana Padano έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, ενώ είναι ένα τυρί ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες, εξυψώνοντας κάθε μπουκιά σε ένα τέλειο μείγμα θρεπτικών ουσιών. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλακτος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή.

Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση της Grana Padano αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης. Εξού είναι κι εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.