ΥΛΙΚΑ

1 κιλό καθαρισμένος καρπός αφροξυλιάς
450 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Επιλέγεις και κόβεις τα τσαμπιά με τους ώριμους σκουρόχρωμους καρπούς.
2.Ξεχωρίζεις τους καρπούς από τα τσαμπιά, με τ’ ακροδάχτυλά σου, σε μικρή λεκάνη. Απομακρύνεις τυχόν άγουρους καρπούς (πράσινους ή κοκκινωπούς).
3.Ξεπλένεις καλά τους καρπούς σε τρεχούμενο νερό, αρκετές φορές, απομακρύνοντας έντομα ή υπολειπόμενους στήμονες.
4.Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο τοποθετείς το φρούτο με το νερό και τη ζάχαρη και βράζεις σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
5.Όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει, χαμηλώνεις σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζεις το βράσιμο για 25-30 λεπτά περίπου.
6.Σ ’αυτό το σημείο, μπορείς με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ να πολτοποιήσεις το φρούτο, όσο μπορείς βέβαια γιατί ο καρπός είναι αρκετά σφιχτός.
7.Όταν αρχίσει να δένει η μαρμελάδα, αφαιρείς από τη φωτιά.
8.Τοποθετείς σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνεις με καπάκι και τα αναποδογυρίζεις στον πάγκο εργασίας, μέχρι να κρυώσουν και να σφραγίσουν.
9.Φυλάσσεις τα βαζάκια στο ψυγείο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Η μαύρη αφροξυλιά  (sambucus nigra) είναι μικρό θαμνώδες δέντρο, το οποίο ευδοκιμεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορα είδη αφροξυλιάς, παρ’όλα αυτά η συγκεκριμένη ποικιλία ιστορικά αναφέρεται ως θεραπευτική, ανακουφίζοντας συμπτώματα γρίπης και κρυώματος κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό, όπως ο βήχας.
  2. Το πιο χρονοβόρο σημείο της συνταγής είναι ο διαχωρισμός των καρπών από τα τσαμπιά.
  3. Ο καρπός της αφροξυλιάς είναι αρκετά τραγανός. Δεν λιώνει εύκολα. Ακόμα και με τη χρήση του ραβδομπλέντερ, δε πολτοποιείται τελείως. Εμένα προσωπικά δεν με πειράζει αυτό. Αν θες μια εντελώς πολτοποιημένη μαρμελάδα θα πρέπει ν’ ακολουθήσεις μια διαφορετική διαδικασία, πιο χρονοβόρα, χρησιμοποιώντας σίτα ή τσαντίλα. Προσωπικά δε το ήθελα αυτό γιατί θα έχανα μεγάλο μέρος από τη σάρκα του φρούτου.
  4. Αν θέλω να είμαι ακριβής, οφείλω να πω ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί κάλλιστα και γλυκό του κουταλιού αντί για μαρμελάδα.
  5. Όσο για τα τσουρεκάκια … τη συνταγή θα τη βρεις εδώ: https://baketheclick.gr/recipe/tsourekia-paschalina/
  6. Αντί για 4 τσουρέκια που αναλογούν στο ένα κιλό αλεύρι, μπορείς να χωρίσεις τη ζύμη αρχικά στα 4 και κάθε μέρος αυτής σε επιπλέον 4 μέρη. Συνολικά δηλαδή η αρχική ζύμη αντιστοιχεί σε 16 τσουρεκάκια.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.