ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης)
500 γρ. γάλα πλήρες
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
125 γρ. βούτυρο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γ. μαχλέπι
½ κ.γ. μαστίχα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κρόκος + 2 κ.σ. γάλα ή νερό (για το αυγούλωμα)
Αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία, να ζεσταθεί αλλά να μην κάψει. Προσθέτεις και τη ζάχαρη και ανακατεύεις ελαφρά ώστε να λιώσει.
2.Στο γουδί, θρυμματίζεις τη μαστίχα με 1 κ.γ. ζάχαρη.
3.Σε μεσαία λεκάνη τοποθετείς το αλεύρι κοσκινισμένο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα.
4.Σε μικρό μπολ ανακατεύεις τη μαγιά με λίγο γάλα και λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει ένας χυλός. Αφήνεις να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 15 λεπτά περίπου.
5.Στο μίξερ αναμιγνύεις όλα τα υλικά μαζί (υγρά με στερεά, αυγά και μείγμα μαγιάς) εκτός από το βούτυρο.
6.Όσο αναμιγνύονται τα υλικά, ζεσταίνεις το βούτυρο.
7.Σιγά σιγά το προσθέτεις στη ζύμη και συνεχίζεις την ανάμειξη μέχρι απορροφηθεί όλο.
8.Σκεπάζεις τη ζύμη με καθαρό πανί (και κουβέρτα αν ο χώρος είναι παγωμένος) και αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον 2 ½ ώρες.
9.Έπειτα, αλευρώνεις ελαφρά τον πάγκο εργασίας και μοιράζεις τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια.
10.Ανάλογα με το πόσα κορδόνια θέλεις να έχει το κάθε τσουρέκι σου, μοιράζεις ανάλογα και τη ζύμη σε ίσες ποσότητες.
11.Πλάθεις τα κορδόνια και εάν νιώθεις ότι η ζύμη κολλάει στα χέρια σου ή στον πάγκο εργασίας, πασπαλίζεις ελαφρά με αλεύρι, ώστε να νιώθεις ότι μπορείς να την διαχειριστείς.
12.Τοποθετείς τα τσουρέκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
13.Καλύπτεις με σεντόνι ή μεγάλο πανί και αφήνεις σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.
14.Αυγουλώνεις το κάθε τσουρέκι και πασπαλίζεις με αμύγδαλο φιλέ.
15.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο Κελσίου για 15 λεπτά.
16.Τοποθετείς σε σχάρα να κρυώσουν.
17.Όταν πια θα έχουν κρυώσει εντελώς, τυλίγεις με μεμβράνη και φυλάσσεις σε σκιερό μέρος ή στην κατάψυξη.

Σημειώσεις

  1. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό. Στην περίπτωση που είναι καυτό, θα κάψει τη μαγιά και στην περίπτωση που είναι κρύο δεν θα την ενεργοποιήσει ποτέ.
  2. Τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Μπορείς να ενσωματώσεις τη ξηρή μαγιά απευθείας στη ζύμη, επειδή όμως μου έχει τύχει να μην διαλυθεί σωστά, προτιμώ πάντα να την ενεργοποιώ χωριστά κι έπειτα να την ενσωματώνω στη ζύμη.
  4. Παλαιότερα ενσωμάτωνα το βούτυρο από την αρχή όμως διαπίστωσα ότι προσθέτοντάς το στο τέλος, η υφή του τσουρεκιού άλλαξε αισθητά και η ζύμη έγινε πιο ελαστική χωρίς ν’ απλώνει. Οπότε προτιμώ να το προσθέτω πάντα τελευταίο.
  5. Η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος σε σχέση με άλλες. Μπορεί να σου φανεί η ζύμη υγρή, όμως μην μπεις στον πειρασμό να προσθέσεις αλεύρι.
  6. Ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη υγρασία, η ζύμη μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Αν ο χώρος είναι παγωμένος δε θα χρειαστεί σκέπασμα μόνο με ένα πανί αλλά σίγουρα και με μία κουβέρτα που να δημιουργεί ζεστό περιβάλλον.
  7. Ο φούρνος πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος για τουλάχιστον μισή ώρα.
  8. Τα τσουρέκια μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάψυξη καλά τυλιγμένα με μεμβράνη και να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Αν τα βγάλεις αποβραδίς ώστε ν’αποψυχθούν, την επόμενη έχεις φρέσκο τσουρέκι.
  9. Επίσης, αν δεν καταναλώνονται γρήγορα από την μέρα της παρασκευής τους και ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός, διατηρούνται στην ψύξη. Σε μας δε συμβαίνει αυτό, αλλά οκ…
  10. Η συνταγή είναι της Βίκυς Κουμάντου από το www.tastefull.gr και είναι χαρά μου να την συμπεριλαμβάνω σ’ αυτή τη σελίδα καθώς είναι πολύ αγαπημένη.
  11. Την πρωτότυπη συνταγή μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tastefull.gr/recipe/tsoureki-mamas-mou-pio-trifero

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.