ΥΛΙΚΑ

450 γρ. αλεύρι σκληρό
50 γρ. αλεύρι βρώμης
1 φακ. ξηρή μαγιά
380 γρ. χλιαρό νερό
8 κ. σ. ελαιόλαδο (για το ταψί, επάλειψη, ζύμωμα)
4-5 κ. σ. σπιτική σάλτσα ντομάτας
1 μεσαίο κρεμμύδι σε ροδέλες
15 ντοματίνια
70 γρ. ελιές
1 κ.γ. χοντρό αλάτι για πασπάλισμα
2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
Φρέσκα φύλλα βασιλικού για σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύεις τα άλευρα, τη μαγιά και το χλιαρό νερό.
2.Ανακατεύεις με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος η ζύμη. Προσθέτεις ελάχιστο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στα τοιχώματα του μπολ και τα χέρια σου και ζυμώνεις ελαφρά έως ότου να έχεις μια εύπλαστη ζύμη.
3.Σκεπάζεις το μπολ με καθαρό πανί και αφήνεις τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. ( 1 ½ – 2 ώρες).
4.Τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί σε ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 25 εκ. x 35 εκ., περιχύνεις ελάχιστο ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.) και μεταφέρεις τη ζύμη από το μπολ στο ταψί.
5. Την απλώνεις με τα χέρια απαλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού (αφού πρώτα βρέξεις λίγο τα χέρια σου), τη σκεπάζεις με καθαρό πανί και την αφήνεις πάλι γύρω στη 1 ώρα να φουσκώσει.
6.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220ο στον αέρα.
7.Επανέρχεσαι, περιχύνεις στην επιφάνεια της ζύμης 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και χρησιμοποιώντας τ’ ακροδάχτυλά σου, πιέζεις τη ζύμη απαλά ώστε να δημιουργηθούν οι γνωστές τρύπες αλλά και οι φουσκάλες στην επιφάνεια της λαδένιας.
8.Περιχύνεις τη σάλτσα ντομάτας σε όλη την επιφάνεια, προσέχοντας να μην σπάσεις τις κυψέλες που έχουν δημιουργηθεί.
9.Απλώνεις περιμετρικά το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και τις ελιές.
10.Πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και αρωματίζεις με ρίγανη και βασιλικό.
11.Ψήνεις για 30 λεπτά περίπου μέχρι ν’ αποκτήσει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
12.Αφαιρείς το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρεις τη λαδένια σε σχάρα ώστε να κρυώσει εντελώς.
13.Απολαμβάνεις!

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.