ΥΛΙΚΑ

750 γρ αλεύρι για τσουρέκια (με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης)
300 γρ. γάλα πλήρες
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
90 γρ. βούτυρο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ½ κ.γ. μαχλέπι
½ κ.γ. μαστίχα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κρόκος + 2 κ.σ. γάλα ή νερό (για το αυγούλωμα)
Αμύγδαλο κροκάν για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία, να ζεσταθεί αλλά να μην κάψει. Προσθέτεις και τη ζάχαρη και ανακατεύεις ελαφρά ώστε να λιώσει.
2.Στο γουδί, θρυμματίζεις τη μαστίχα με 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη.
3.Στον κάδο του μίξερ τοποθετείς το αλεύρι κοσκινισμένο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα.
4.Σε μικρό μπολ ανακατεύεις τη μαγιά με λίγο γάλα και λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει ένας χυλός. Αφήνεις να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 15-20 λεπτά περίπου.
5.Στο μίξερ αναμιγνύεις όλα τα υλικά μαζί (υγρά με στερεά, αυγά και μείγμα μαγιάς) εκτός από το βούτυρο.
6.Όσο αναμιγνύονται τα υλικά, ζεσταίνεις το βούτυρο.
7.Σιγά σιγά το προσθέτεις στη ζύμη και συνεχίζεις την ανάμειξη μέχρι απορροφηθεί όλο.
8.Σκεπάζεις τη ζύμη με καθαρό πανί (και κουβέρτα αν ο χώρος είναι παγωμένος) και αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον 2 ½ ώρες.
9.Έπειτα, αλευρώνεις ελαφρά τον πάγκο εργασίας και μοιράζεις τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια.
10.Το κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζεις στα δύο. Για κάθε τσουρέκι θα χρειαστείς δύο κορδόνια.
11.Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγεις τη ζύμη σε κορδόνι. Φροντίζεις τα κορδόνια να είναι ιδίου μήκους και πάχους.
12.Για να σχηματίσεις το τσουρέκι, τοποθετείς τα κορδόνια σε σχήμα σταυρού. Πλέκεις εναλλάξ προς την ίδια κατεύθυνση.
13.Τοποθετείς τα τσουρέκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
14.Καλύπτεις με βαμβακερή πετσέτα και αφήνεις σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.
15.Αυγουλώνεις το κάθε τσουρέκι και πασπαλίζεις με αμύγδαλο κροκάν.
16.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο Κελσίου για 15 λεπτά.
17.Τοποθετείς σε σχάρα να κρυώσουν.
18.Όταν πια θα έχουν κρυώσει εντελώς, τυλίγεις με μεμβράνη και φυλάσσεις σε σκιερό μέρος ή στην κατάψυξη.

Σημειώσεις

  1. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό. Στην περίπτωση που είναι καυτό, θα κάψει τη μαγιά και στην περίπτωση που είναι κρύο δεν θα την ενεργοποιήσει ποτέ.
  2. Τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Παλαιότερα ενσωμάτωνα το βούτυρο από την αρχή όμως διαπίστωσα ότι προσθέτοντάς το στο τέλος, η υφή του τσουρεκιού άλλαξε αισθητά και η ζύμη έγινε πιο ελαστική χωρίς ν’ απλώνει. Οπότε προτιμώ να το προσθέτω πάντα τελευταίο.
  4. Ο φούρνος πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος για τουλάχιστον μισή ώρα. Συνήθως προθερμαίνω σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή που ψήνω.
  5. Τα τσουρέκια μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάψυξη καλά τυλιγμένα με μεμβράνη και να διατηρηθούν για αρκετό καιρό. Αν τα βγάλεις αποβραδίς ώστε ν’ αποψυχθούν, την επόμενη έχεις φρέσκο τσουρέκι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.