ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αυτοδιογκούμενο αλεύρι. Στην περίπτωση αυτή θα παραλείψεις το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Το κέικ αυτό είναι εύθρυπτο.
- Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το ηλιέλαιο με ελαφρύ ελαιόλαδο.
230 γρ αλεύρι γ.ο.χ. | |
40 γρ άγλυκο κακάο | |
½ κ.γ. σόδα | |
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ | |
140 γρ. ζάχαρη | |
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού | |
Ξύσμα πορτοκαλιού | |
150 γρ. χλιαρό νερό | |
120 γρ. ηλιέλαιο | |
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας | |
60 γρ. κουβερτούρα (για επάλειψη) |
1. | Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο στον αέρα. |
2. | Αλείφεις ένα στρογγυλό ταψί 23-25 εκ με 1 κ.γ. ηλιέλαιο και στρώνεις αντικολλητικό χαρτί στη βάση του. |
3. | Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύεις το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και ανακατεύεις. |
4. | Σε διαφορετικό μπολ προσθέτεις το ηλιέλαιο, το χλιαρό νερό, το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχεις διαλύσει πρώτα τη σόδα. |
5. | Προσθέτεις τα υγρά υλικά στα στερεά υλικά και αναμιγνύεις καλά. |
6. | Απλώνεις το μείγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνεις για 28-30 λεπτά. |
7. | Αφαιρείς από το φούρνο και τοποθετείς το ταψί σε σχάρα ώστε να πέσει η θερμοκρασία του. |
8. | Λιώνεις τη σοκολάτα με τη μέθοδο μπεν μαρί. |
9. | Μεταφέρεις με προσοχή το κέικ σε πιατέλα και αφού κρυώσει καλύπτεις την επιφάνεια με τη λιωμένη σοκολάτα. |
10. | Διακοσμείς αν προτιμάς με τριμμένο ξηρό καρπό και φρέσκα φρούτα και σερβίρεις. |
Leave a Reply