ΥΛΙΚΑ

230 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
40 γρ άγλυκο κακάο
½ κ.γ. σόδα
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
140 γρ. ζάχαρη
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού
150 γρ. χλιαρό νερό
120 γρ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
60 γρ. κουβερτούρα (για επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο στον αέρα.
2.Αλείφεις ένα στρογγυλό ταψί 23-25 εκ με 1 κ.γ. ηλιέλαιο και στρώνεις αντικολλητικό χαρτί στη βάση του.
3.Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύεις το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και ανακατεύεις.
4.Σε διαφορετικό μπολ προσθέτεις το ηλιέλαιο, το χλιαρό νερό, το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχεις διαλύσει πρώτα τη σόδα.
5.Προσθέτεις τα υγρά υλικά στα στερεά υλικά και αναμιγνύεις καλά.
6.Απλώνεις το μείγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνεις για 28-30 λεπτά.
7.Αφαιρείς από το φούρνο και τοποθετείς το ταψί σε σχάρα ώστε να πέσει η θερμοκρασία του.
8.Λιώνεις τη σοκολάτα με τη μέθοδο μπεν μαρί.
9.Μεταφέρεις με προσοχή το κέικ σε πιατέλα και αφού κρυώσει καλύπτεις την επιφάνεια με τη λιωμένη σοκολάτα.
10.Διακοσμείς αν προτιμάς με τριμμένο ξηρό καρπό και φρέσκα φρούτα και σερβίρεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αυτοδιογκούμενο αλεύρι. Στην περίπτωση αυτή θα παραλείψεις το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  2. Το κέικ αυτό είναι εύθρυπτο.
  3. Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το ηλιέλαιο με ελαφρύ ελαιόλαδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.