ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. παγωμένο βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. φουντούκια τριμμένα
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
500 γρ γλυκο του κουταλιού βύσσινο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.Κοσκινίζεις το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Προσθέτεις και τα τριμμένα φουντούκια.
2.Ανακατεύεις όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ. Εναλλακτικά ζυμώνεις με το χέρι.
3.Καθώς το βούτυρο είναι παγωμένο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις το φτερό και όχι το σύρμα. Η ζύμη αρχικά θα είναι ψιχουλιαστή. Όσο μαλακώνει το βούτυρο, θα ενσωματώνονται σταδιακά όλα τα υλικά και στο τέλος θα έχεις μια εύπλαστη ζύμη.
4.Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο κομμάτια (2/3 & 1/3 αντίστοιχα). Τυλίγεις με πλαστική μεμβράνη το κάθε κομμάτι και τοποθετείς στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να παγώσει το βούτυρο και να είναι πιο διαχειρίσιμη η ζύμη.
5.Για ευκολία, μπορείς να καλύψεις το κάθε κομμάτι με μεμβράνη και με τη βοήθεια του πλάστη ν’ ανοίξεις τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Έτσι θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο να παγώσει το βούτυρο.
6.Αλευρώνεις ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Ανοίγεις με τον πλάστη το μεγαλύτερο κομμάτι σε διάμετρο 28 εκατοστών και τοποθετείς τη ζύμη στην ταρτιέρα.
7.Τρυπάς απαλά την επιφάνεια της μ’ ένα πιρούνι περιμετρικά.
8.Τοποθετείς στο ψυγείο μέχρι ν’ ανοίξεις το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
9.Ανοίγεις με τον πλάστη το μικρότερο κομμάτι ζύμης και κόβεις σε ισοπαχείς λωρίδες 2 εκατοστών ή σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο (με τη βοήθεια κουπάτ) σου αρέσει.
10.Στρώνεις τη γέμιση στην επιφάνεια της τάρτας και καλύπτεις με τις λωρίδες ζύμης.
11.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
12.Μεταφέρεις σε σχάρα και αφήνεις να κρυώσει εντελώς.
13.Αφαιρείς το αποσπώμενο μέρος της ταρτιέρας και μεταφέρεις σε πιατέλα σερβιρίσματος.
14.Σερβίρεται πολύ ευχάριστα με παγωτό.

NOTES

  1. Το βούτυρο πρέπει να είναι παγωμένο, κατευθείαν από το ψυγείο.
  2. Είναι σημαντικό ν’ αφήσεις τη ζύμη στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον για 1 ώρα πριν να την ανοίξεις σε φύλλο.
  3. Εναλλακτικά, αντί για γλυκό του κουταλιού βύσσινο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα σου αρέσει.
  4. Η συνταγή αφορά τάρτα 25 εκατοστών.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.