ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

25-30 κολοκυθανθοί
2 μεσαία ξερά κρεμμύδια
3 κολοκυθάκια
1 πιπεριά κόκκινη (κέρατο)
1 καρότο
½ μάτσο μαϊντανό
¼ μάτσο δυόσμο
¼ μάτσο βασιλικό
2 κλωναράκια λεμονοθύμαρο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 ώριμες τομάτες ( ή ½ φλυτζάνι τοματοχυμός)
1 κ.γ. τοματοπελτέ
1 φλυτζάνι ρύζι νυχάκι
1 φλυτζάνι νερό
Αλάτι – πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.Πλένεις τα άνθη και με προσοχή αφαιρείς τους στήμονες.
2.Ψιλοκόβεις όλα τα λαχανικά και τα σοτάρεις με ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο σε τηγάνι ή βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
3.Προσθέτεις το ρύζι και μισή κούπα νερό, τον τοματοπελτέ, τις τριμμένες ντομάτες (ή ντοματοχυμό) και αλατοπιπερώνεις.
4.Χαμηλώνεις σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύεις τακτικά μέχρι ν’ απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.
5.Τέλος προσθέτεις το κρασί και ανακατεύεις μέχρι να εξατμιστεί.
6.Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις όλα τα μυρωδικά.
7.Γεμίζεις τους κολοκυθανθούς μ’ ένα κουτάλι μεσαίου μεγέθους μέχρι τη μέση περίπου.
8.Λαδώνεις ελαφρά ένα πυρέξ ή ένα μεσαίο ταψί και τοποθετείς τους ανθούς τον ένα δίπλα στον άλλο.
9.Περιχύνεις με λίγο νεράκι και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 40 λεπτά περίπου.

NOTES

  1. Τα άνθη μαραίνονται γρήγορα. Kαλό είναι να μην τ’ αφήσεις για την επόμενη μέρα. Τους αρέσει το δροσερό νερό. Οπότε μέχρι να τα διαχειριστείς, δρόσιζέ τα.
  2. Μετά το γέμισμα, δεν τα δίπλωσα, όπως συνήθως κάνουν. Τα παρέταξα στο πυρέξ αρχικά σε ορθή θέση και έπειτα τ’ άπλωσα σε ελαφρώς πλάγια θέση. Το λουλουδάκι ήρθε και τύλιξε όμορφα τη γέμιση κατά το ψήσιμο.
  3. Σκέπασα το πυρέξ με αντικολλητικό χαρτί κι έπειτα με αλουμινόχαρτο, ώστε να σιγοψηθούν στον ατμό τους και να μην καούν οι κορυφές.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.