ΥΛΙΚΑ

Για το προζύμι
60 γρ προζύμι
60 γρ αλεύρι
60 γρ χλιαρό νερό
Για τη ζύμη
540 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ ζάχαρη
10 γρ αλάτι
Το παραπάνω προζύμι ( 180 γρ)
150 γρ γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
150 γρ νερό (θερμοκρασία δωματίου)
40 γρ. βούτυρο ( θερμοκρασία δωματίου)
340 γρ βούτυρο (παγωμένο)
1 κρόκο αυγού
3 κ.σ. γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Αναμιγνύεις το προζύμι, το αλεύρι και το χλιαρό νερό σε καθαρό βάζο. Ανακατεύεις και καλύπτεις με το καπάκι του. Τοποθετείς σε ζεστό σημείο στο σπίτι και αφήνεις να ενεργοποιηθεί το προζύμι, γύρω στις 3-4 ώρες.
2.Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, ετοιμάζεις τη ζύμη. Τοποθετείς το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό, το γάλα και όλο το προζύμι στον κάδο του μίξερ.
3.Ανακατεύεις στο επιτραπέζιο μίξερ με τον γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να έχεις μια ομοιόμορφη κολλώδη ζύμη. Αφήνεις περίπου στα 10 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη. ‘Έπειτα, προσθέτεις σταδιακά το βούτυρο το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζεις το ανακάτεμα γύρω στα 5-7 λεπτά μέχρι η ζύμη σου να μην κολλάει πια στα τοιχώματα του μίξερ.
4.Μεταφέρεις τη ζύμη σε μεμβράνη, τυλίγεις καλά και τοποθετείς στο ψυγείο. Μπορείς να αφήσεις τη ζύμη από 12 έως 48 ώρες στο ψυγείο. Προσωπικά, στις 24 ώρες περίπου, ξεκινάω να τη διαχειρίζομαι.
5.Παίρνεις την πλάκα βουτύρου και κόβεις με το μαχαίρι τρεις ισόπαχες πλάκες. Από τη δεύτερη πλάκα βουτύρου, κόβεις άλλη μια πλάκα. Τοποθετείς σε αντικολλητικό χαρτί τις τέσσερεις πλάκες και σκεπάζεις από πάνω με άλλο αντικολλητικό χαρτί. Με τον πλάστη, ρολάρεις το βούτυρο και ανοίγεις ίσοπαχα το βούτυρο σε τετράγωνο 20 εκατοστών περίπου. Τοποθετείς το βούτυρο με το αντικολλητικό χαρτί στο ψυγείο να παγώσει.
6.Ξετυλίγεις τη ζύμη κρουασάν και μεταφέρεις τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Με τον πλάστη (επίσης αλευρωμένο), ανοίγεις ένα τετράγωνο φύλλο 30 εκατοστών.
7.Βγάζεις το παγωμένο βούτυρο, αφαιρείς το ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετείς το βούτυρο στην επιφάνεια σε σχήμα διαμαντιού και αφαιρείς έπειτα και το δεύτερο αντικολλητικό χαρτί.
8.Διπλώνεις το βούτυρο με τη ζύμη και σφραγίζεις τις άκρες μεταξύ τους ώστε να είναι πλήρως καλυμμένο το βούτυρο.
9.Αλευρώνεις ελαφρά την επιφάνεια του πάγκου εργασίας και στρίβεις την ζύμη 45ο ώστε μπροστά σου να έχεις τετράγωνη πλευρά. Με τον πλάστη ανοίγεις το φύλλο στο διπλάσιο, δηλαδή γύρω στα 60 εκατοστά μήκος σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Προσπάθησε να ανοίξεις τη ζύμη ισόπαχα.
10.Χωρίζεις νοητά τη ζύμη σε τρία τρίτα και τη διπλώνεις όπως το γράμμα αλληλογραφίας . Τυλίγεις με αντικολλητική μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
11.Ξετυλίγεις τη ζύμη και επαναλαμβάνεις το άνοιγμα του φύλλου όπως παραπάνω . Τοποθετείς πάλι στο ψυγείο .
12.Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για τρίτη φορά. Τυλίγεις με τη μεμβράνη και τοποθετείς τη ζύμη στο ψυγείο για ένα 24ωρο.
13.Την επόμενη μέρα αφαιρείς τη ζύμη από το ψυγείο και τοποθετείς σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Ανοίγεις σε παραλληλόγραμμο φύλο 30 εκ x 45 εκ. Τριμάρεις τις στρογγυλλεμένες άκρες με τον κόφτη της πίτσας. Σ’ αυτό το σημείο αποφασίζεις αν θα φτιάξεις μεγάλα κρουασάν ή κρουασανάκια. Αν προτιμάς τα πιο μικρά κρουασάν, κόβεις τη ζύμη κατά μήκος στην μέση σε δύο φύλλα. Μετράς με χάρακα τη ζύμη και κόβεις σε ισόπαχα παραλληλόγραμμα. Κόβεις κάθε παραλληλόγραμμο σε δύο τρίγωνα.
14.Κόβεις κάθε τρίγωνο ελαφρώς στη μέση της μικρής πλευράς της ζύμης , τεντώνεις ελαφρά τη ζύμη και τυλίγεις από την μικρή πλευρά προς τη μύτη του κρουασάν δίνοντάς τους το γνωστό σχήμα.
15.Τοποθετείς σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί . Καλύπτεις ελαφρά με ένα πανί και αφήνεις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Σ’ αυτή την περίπτωση, τα κρουασάν δε θέλουν υπερβολική ζέστη, διότι οι στρώσεις βουτύρου θα λιώσουν. Θέλουν γύρω στις 12 ώρες να διπλασιαστούν σε όγκο. Οπότε, αν τα σχηματίσεις αποβραδίς, το επόμενο πρωινό θα είναι έτοιμα για ψήσιμο.
16.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220ο για μισή ώρα.
17. Σε μικρό μπολάκι ανακατεύεις το κρόκο αυγού με τις 2 κ.σ. γάλα για το αυγούλωμα. Προσεχτικά, αλείφεις με πινέλο την επιφάνεια των κρουασάν.
18.Ψήνεις στους 200ο για 10 λεπτά. Αν χρειαστείς στρίβεις το ταψί στο φούρνο, ώστε να πάρουν όλα τα κρουασάν ομοιόμορφο χρώμα.
19.Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στου 190ο και ψήνεις γύρω στα 15 λεπτά ακόμα.
20.Αφαιρείς από τον φούρνο , αφήνεις να κρυώσουν και απολαμβάνεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.