ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
500 γρ. γάλα πλήρες
170 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
½ κ.γ. μαχλέπι
2. κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. μέλι
1 στικ κανέλας
250 γρ. φύλλο κανταΐφι
70 γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Για το παγωτό: Ζεσταίνεις σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
2.Προσθέτεις τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το εκχύλισμα βανίλιας.
3.Ανακατεύεις ώστε να λιώσει η ζάχαρη και βράζεις για λίγα λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
4.Αποσύρεις από τη φωτιά, καλύπτεις το μείγμα με μεμβράνη (να εφάπτεται) και αφήνεις εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
5.Τοποθετείς στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι την επομένη μέρα.
6.Για το σιρόπι: Ζεσταίνεις σε μέτρια θερμοκρασία το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και το στικ κανέλλας. Βράζεις για λίγα λεπτά.
7.Αφήνεις κατά μέρος το σιρόπι να κρυώσει.
8.Για το κανταΐφι: Ανοίγεις με τα χέρια το κανταΐφι ν’ αφρατέψει. Τοποθετείς σε ταψάκι 20 εκ.
9.Περιχύνεις με λιωμένο βούτυρο. Με το πινέλο ζαχαροπλαστικής προσπαθείς να το απλώσεις σε όλο το φύλλο.
10.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο μέχρι ν’ αποκτήσει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
11.Όταν το κανταΐφι ψηθεί, βγάζοντάς το από το φούρνο, το σιροπιάζεις με το κρύο σιρόπι.
12.Αφήνεις να κρυώσει.
13.Κόβεις το κανταΐφι σε μικρά κομμάτια.
14.Ανακατεύεις το μείγμα του παγωτού με το τριμμένο φύλλο (κρατάς λίγο για το πασπάλισμα) και τοποθετείς στην κατάψυξη.
15.Ανακατεύεις κάθε μία ώρα μέχρι να παγώσει το μείγμα.
16.Σερβίρεις με όποιο ξηρό καρπό σου αρέσει και λίγο επιπλέον τριφτό φύλλο κανταΐφι.

NOTES

  1. Αν χρησιμοποιείς κατεψυγμένο φύλλο κανταΐφι, άφησε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Μην αφήσεις ακάλυπτο το περισσευούμενο φύλλο γιατί στεγνώνει εύκολα εκτός συσκευασίας.
  3. Το καλό άνοιγμα του φύλλου θα βοηθήσει στο καλύτερο ψήσιμό του ώστε να μην γίνει ενιαία μάζα.
  4. Προσωπικά προτιμώ ένα πιο καλοψημένο φύλλο παρά ένα οριακά ψημένο.
  5. Μπορείς να τρίψεις το φύλλο πριν το ψήσιμο. Εγώ το έκανα μετά. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
  6. Κράτησε μέρος του φύλλου για το σερβίρισμα, αν σου αρέσει.
  7. Το σιρόπιασμα γίνεται με το φύλλο καυτό και το σιρόπι κρύο ή αντίστροφα.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.