ΥΛΙΚΑ & ΣΤΑΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1ο ΣΤΑΔΙΟ
30 γρ. ενεργό προζύμι
90 γρ. αλεύρι με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (για τσουρέκι)
70 γρ. ζεστό νερό (όχι καυτό)
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2ο ΣΤΑΔΙΟ
Το παραπάνω προζύμι (200 γρ.)
90 γρ. αλεύρι με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (για τσουρέκι)
70 γρ. ζεστό νερό (όχι καυτό)
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
ΤΕΛΙΚΗ ΖΥΜΗ
Το παραπάνω προζύμι (400 γρ)
500 γρ. αλεύρι με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (για τσουρέκι)
2 αυγά
60 γρ. ζάχαρη καστανή
10 γρ. κονιάκ
5 γρ. αλάτι
120 γρ. γάλα
100 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα λεμονιού
1 κρόκος + 2 κ.σ. νερό για αυγούλωμα
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
200 γρ λιωμένη μαύρη σοκολάτα
Χοντροσπασμένα φουντούκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Αποβραδίς, σε μπολ αναμιγνύεις το προζύμι με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το χλιαρό νερό. Ανακατεύεις καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και τοποθετείς στο εσωτερικό του φούρνου με το φως αναμμένο. Αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο. (στάδιο 1)
2.Το πρωί της επόμενης μέρας επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία. Τοποθετείς κατά τον ίδιο τρόπο στο φούρνο μέχρι το μεσημέρι. (στάδιο 2)
3.Το μεσημέρι ανακατεύεις όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ με γάντζο. Το βούτυρο το προσθέτεις τελευταίο.
4.Τοποθετείς τη ζύμη ομοίως στο εσωτερικό του φούρνου σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
5.Το βράδυ της ίδια μέρας σχηματίζεις τα ντόνατς.
6.Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετείς με απόσταση μικρές μπάλες ζύμης περίπου 50-60 γρ, καλύπτεις το ταψί με πετσέτα και αφήνεις να διπλασιαστούν σε όγκο σε θερμοκρασία δωματίου.
7.Την επομένη, αυγουλώνεις τα ντόνατς και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20 λεπτά μέχρι ν’ αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
8.Επικαλύπτεις με λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζεις με ξηρό καρπό.
9.Διατηρείς σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 3 ημέρες.

Σημειώσεις

  1. Η λάμπα του φούρνου δημιουργεί ένα ζεστό περιβάλλον και επιτρέπει στο προζύμι ν’ αναπτυχθεί πιο σύντομα σε σχέση με ένα ευρύτερο και ενδεχομένως παγωμένο περιβάλλον.
  2. Μπορείς τη ζύμη, αφότου την έχεις ζυμώσει στο μίξερ, να την διπλώνεις ανά μισή ώρα όπως και στην τσιαπάτα. Έτσι τα ντόνατς θα γίνουν πιο αέρινα και αφράτα. Παρόλα αυτά, εγώ παρέλειψα αυτό το βήμα για να μην κάνω επιπλέον περίπλοκη τη συνταγή.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.