ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας 450 γρ.
350 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 λίτρο γάλα
4 αυγά
120 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι
650 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
Φλούδες από 1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
2 κ.σ. μέλι (γεμάτες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Για το σιρόπι
2.Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, αναμιγνύεις όλα τα υλικά πλην του μελιού και φέρνεις σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Ανακατεύεις.
3.Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις το μέλι. Ανακατεύεις έως ότου να διαλυθεί και αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.
4.Για την κρέμα
5.Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο προσθέτεις το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και ζεσταίνεις σε μέτρια θερμοκρασία.
6.Σε μπολ προσθέτεις το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τ’ αυγά και ανακατεύεις με τον αυγογδάρτη (fouet). Προσθέτεις πολύ προσεκτικά μέρος του ζεστού γάλακτος, να ρέει σαν κλωστή και ανακατεύεις διαρκώς.
7.Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το επαναφέρεις στην κατσαρόλα με το γάλα, ενώνοντας τα δύο μείγματα και παράλληλα ανακατεύεις.
8.Ανακατεύεις συνεχώς το μείγμα. Σ ’αυτό το σημείο χαμηλώνεις τη θερμοκρασία. Δε σταματάς ν ’ανακατεύεις διότι απ’ όταν αρχίσει να δένει η κρέμα ο χρόνος είναι πολύ σύντομος μέχρι την τελική υφή της.
9.Αποσύρεις από τη φωτιά.
10.Προσθέτεις το βούτυρο (παγωμένο) και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού (ή μαχαιριού) αλείφεις όλη την επιφάνεια της κρέμας και αφήνεις το βούτυρο να λιώσει από τη θερμοκρασία της. Δεν ανακατεύεις.
11.Σκοπός είναι να δημιουργήσεις ένα στρώμα στην επιφάνεια της κρέμας ώστε να μην πιάσει κρούστα. Την αφήνεις κατά μέρος να πέσει η θερμοκρασία της. Όταν θα είσαι σε θέση να την διαχειριστείς, ανακατεύεις καλά ώστε το βούτυρο να ενσωματωθεί στην κρέμα.
12.Σε τηγάνι ή κατσαρολάκι ζεσταίνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Το ξαφρίζεις (οπωσδήποτε) και το μεταφέρεις προσεκτικά σε άλλος σκεύος, προσέχοντας να μην παρασύρεις και τα υπολείμματα γάλακτος-νερού από τον πάτο.
13.Βουτυρώνεις ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 30 εκ. Χ 40 εκ.
14.Ανοίγεις τη συσκευασία με τα φύλλα. Τα απλώνεις στον πάγκο εργασίας. Με μαχαίρι κόβεις τα φύλλα σε δύο λωρίδες κατά πλάτος. Σκεπάζεις τα μισά φύλλα με πετσέτα ώστε να μην ξεραθούν.
15.Ξεκινάς να δουλεύεις τα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετείς μια γεμάτη κουταλιά της σούπας κρέμα στην κορυφή κάθε φύλλου (στο κέντρο). Βουτυρώνεις από εκεί και κάτω το φύλλο με πινέλο ζαχαροπλαστικής.
16.Τυλίγεις από πάνω προς τα κάτω μέχρι τη μέση.
17.Όταν φθάσεις στη μέση του φύλλου διπλώνεις τις άκρες του προς το κέντρο και συνεχίζεις το δίπλωμα μέχρι τέλους. Τοποθετείς το ρολό στο ταψί.
18.Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με κάθε φύλλο.
19.Εάν στο τέλος σου περισσέψει βούτυρο, αλείφεις τα γαλακτομπουρεκάκια από πάνω.
20.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 1 ½ ώρα.
21.Βγάζεις το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και περιχύνεις με το κρύο σιρόπι.

Σημείωση

Είναι σημαντικό να ξαφρίσεις το βούτυρο και να μην παρασύρεις τα υπολείμματα νερού και γάλακτος από τον πάτο της κατσαρόλας. Τα υπολείμματα μαυρίζουν κατά το ψήσιμο και δε θέλουμε να μας χαλάσουν την εικόνα του καλοψημένου φύλλου μας.

Video link: https://www.instagram.com/tv/CYdj1jBpxat/?hl=el

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.