ΥΛΙΚΑ

2 κιλά κρέας χοντρό με κόκκαλο (ή μοσχάρι)
1 γλυκοπατάτα
2 μέτριες πατάτες
5 καρότα
2 μικρά κολοκυθάκια
2 πράσα
2 πιπεριές κόκκινες (κέρατο)
2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 σελινόριζα ( και το σέλινο)
150 γρ. κριθαράκι
Αλάτι, πιπέρι
Λεμόνι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Βάζεις το κρέας σε βαθιά κατσαρόλα και το καλύπτεις με κρύο νερό. Αφήνεις να πάρει βράση σε δυνατή θερμοκρασία και χαμηλώνεις σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία.
2.Το σιγοβράζεις μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι για 2 ½ ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από το κόκκαλο.
3.Καθαρίζεις και πλένεις όλα τα λαχανικά και τα κόβεις στη μέση.
4.Σουρώνεις το ζωμό και τοποθετείς το κρέας σε καθαρή πιατέλα.
5.Επαναφέρεις το ζωμό στην κατσαρόλα και ρίχνεις τη μισή ποσότητα λαχανικών, καθώς και τη σελινόριζα κομμένη σε 4 κομμάτια και βράζεις για 15 λεπτά περίπου.
6.Έπειτα ψιλοκόβεις τα υπόλοιπα λαχανικά και τα προσθέτεις στο ζωμό συνεχίζοντας το βρασμό για επιπλέον 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνεις.
7.Αποσύρεις τα μεγάλα κομμάτια λαχανικών με λίγο ζωμό.
8.Καθαρίζεις το κρέας, το κόβεις σε κομμάτια και το προσθέτεις στην κατσαρόλα.
9.Προσθέτεις το κριθαράκι στην κατσαρόλα και βράζεις σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.
10.Λιώνεις τα βρασμένα λαχανικά με το ζωμό στον πολυκόφτη ώστε να έχεις ένα βελουτέ αποτέλεσμα και προσθέτεις στην κατσαρόλα. Ανακατεύεις και αποσύρεις από τη φωτιά.
11.Σερβίρεις σε βαθύ πιάτο με μπόλικο λεμόνι.

Σημειώσεις

  1. Εναλλακτικά, μπορείς να λιώσεις τα μισά λαχανικά στον πολυκόφτη ωμά και να τα προσθέσεις μαζί με τα ψιλοκομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα εξαρχής ώστε ν’ αποφύγεις ένα επιπλέον βήμα. Επειδή όμως τα λαχανικά όταν ψιλοκόβονται και λιώνουν χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, ο σκοπός είναι να πάρουμε ότι περισσότερο μπορούμε από αυτά.
  2. Προσθέτεις νερό, εφόσον χρειάζεται, όταν βγάλεις το κρέας από το ζωμό, προκειμένου να βράσουν τα λαχανικά.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.