ΥΛΙΚΑ

500 γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 φακ. ξηρή μαγιά
100 γρ. ζάχαρη καστανή (+ επιπλέον 10 γρ. ζάχαρη για τη μαγιά)
1 κ.γ. κανέλλα
250 γρ. χλιαρό νερό
75 γρ. ηλιέλαιο (+ 2 κ.σ. για το ζύμωμα)
Γέμιση
125 γρ. φουντουκοβούτυρο
60 γρ. μαύρη σοκολάτα
Μέλι ή σιρόπι αγαύης για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μπολ ανακατεύεις αλεύρι και κανέλλα.
2.Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεις το νερό σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τη ζάχαρη να λιώσει.
3.Σε μικρό μπολ βάζεις λίγο από το ζεστό νερό, 10 γρ ζάχαρη, τη μαγιά και 3 κ.σ. αλεύρι. Αφήνεις κατά μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο για 20 λεπτά.
4.Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτεις το ζεστό νερό, το ηλιέλαιο και το χυλό της μαγιάς.
5.Ζυμώνεις να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάζεις λίγο ηλιέλαιο στα χέρια σου και μαζεύεις τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.
6.Η ζύμη είναι ελαστική, όχι όμως τόσο αέρινη όπως τα τσουρέκια με αυγό και βούτυρο.
7.Τοποθετείς τη ζύμη σε καθαρό μπολ. Καλύπτεις με πετσέτα και σκεπάζεις με κουβέρτα.
8.Αφήνεις να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο, γύρω στις 3 ώρες.
9.Σε μπεν μαρί λιώνεις τη σοκολάτα κι έπειτα προσθέτεις το φουντουκοβούτυρο να μαλακώσει. Ανακατεύεις.
10.Μοιράζεις τη ζύμη σε 2 μέρη.
11.Ανοίγεις το ένα κομμάτι με πλάστη σε παραλληλόγραμμο, αφού έχεις αλευρώσει τον πάγκο εργασίας.
12.Απλώνεις τη γέμιση μ’ ένα κουτάλι και τυλίγεις τη ζύμη σε μακρόστενο ρολό.
13.Κόβεις σε ρολά πάχους 3 - 4 εκ.
14.Τοποθετείς σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
15.Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
16.Αφήνεις να διπλασιαστούν τα ρολά σε όγκο, σκεπασμένα με κουβέρτα.
17.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Σημειώσεις

  1. Για γέμιση μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο βούτυρο καρπού σου αρέσει.
  2. Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της φωτογράφισης, όμως οφείλω να πω, μιας κι εγώ έφαγα αυτό το ρολάκι, ότι του πήγαινε χάρμα! Είχε τη γεύση λουκουμά! Εάν είσαι vegan μπορείς ν’αντικαταστήσεις με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.
  3.  Γενικά, οι ζύμες χωρίς αυγό αργούν να διπλασιαστούν σε όγκο. Θέλουν τον χρόνο τους και θα σε αποζημιώσουν. Επίσης η ζύμη μπορεί να φαίνεται σφιχτή, όμως τα ρόλα γίνονται πολύ αφράτα και μαλακά.
  4. Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην κάψει τη μαγιά.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.