ΥΛΙΚΑ

400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ σταρένιο αλεύρι
2 αυγά
8 γρ ξηρή μαγιά
125 γρ λιωμένο βούτυρο
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
250 γρ γάλα πλήρες (χλιαρό)
½ κ.γ. αλάτι
1 κρόκος αυγού για επάλειψη
Σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεσαίο μπολ ανακατεύεις τα άλευρα τη ζάχαρη και τη μαγιά.
2.Σε μικρή κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις ελαφρά το γάλα σε χαμηλή - μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτεις το αλάτι και ανακατεύεις.
3.Στο μπολ με τα στερεά, προσθέτεις τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύεις είτε με σταθερό μίξερ είτε με το χέρι.
4.Προσθέτεις σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη.
5.Καλύπτεις το μπολ με μια πετσέτα και αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
6.Χωρίζεις τη ζύμη σε 10 ισομερείς ποσότητες.
7.Διαμορφώνεις τα ζυμαράκια είτε σε στρογγυλά είτε σε μακρόστενα ψωμάκια.
8.Τοποθετείς σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, καλύπτεις με πετσέτα και αφήνεις να διπλασιαστούν σε όγκο.
9.Αλείφεις με το αυγό και πασπαλίζεις με το σουσάμι.
10.Ψήνεις για 20-25 λεπτά στους 180ο ή μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.
11.Αφήνεις να κρυώσουν εντελώς πριν να σερβίρεις σε γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή.

Σημειώσεις

  1. Συνήθως τέτοιες ζύμες, που δεν είναι σφιχτές, τις ζυμώνω με το χέρι, γιατί το μίξερ μου φαίνεται μπελάς. Παρόλ’ αυτά μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξίσου και μίξερ, όπου απαιτείται ζύμωμα.
  2. Το βούτυρο ενσωματώνεται στη ζύμη πάντα τελευταίο.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.