ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

400 γρ. αλεύρι 00
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά + 1 κρόκος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε μεγάλο μπολ ή βαθύ πιάτο αναμιγνύεις το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Κάνεις μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνεις τα σπασμένα αυγά.
2.Ανακατεύεις μ’ ένα πιρούνι σταδιακά. Προσθέτεις το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνεις με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
3.Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, αφού πρώτα την έχεις καλύψει με μεμβράνη ώστε να μην στεγνώσει.
4.Έπειτα χωρίζεις τη ζύμη σε τέσσερα μέρη, αλευρώνεις τη ζύμη που θα δουλέψεις και αρχίζεις ν’ ανοίγεις το φύλλο στη μηχανή ζυμαρικών.
5.Οι περισσότερες μηχανές έχουν μια σκάλα από 1 έως 9. Παίρνεις μέρος της ζύμης και αφού την ανοίξεις ελαφρώς με τ’ ακροδάχτυλά σου ν’ απλώσει, την περνάς για πρώτη φορά από το μεγαλύτερο άνοιγμα (δλδ το 9), ώστε ν’ αρχίσει να παίρνει τη μορφή φύλλου.
6.Έπειτα, αλευρώνεις το φύλλο, το διπλώνεις και το ξαναπερνάς 1-2 φορές επιπλέον από το ίδιο άνοιγμα έως ότου να έχεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
7.Κάθε φορά μειώνεις το άνοιγμα έως ότου να φτάσεις στο μικρότερο άνοιγμα (1).
8.Έπειτα, περνάς το φύλλο από την ειδική εσοχή για λαζάνια.
9.Εάν βράσεις απευθείας τα ζυμαρικά, δε χρειάζονται βράσιμο πάνω από 2 λεπτά.
10.Εάν τ’ αφήσεις για 2 μέρες να στεγνώσουν και τα βράσεις έπειτα, ίσως χρειαστούν 1-2 λεπτά επιπλέον.

NOTES

  1. Η μερίδα αναλογεί σε 100 γρ. αλεύρι.
  2. Το πιο δύσκολο σημείο της εκτέλεσης είναι το πρώτο πέρασμα από τη μηχανή. Μετά από τα πρώτα περάσματα στο μεγαλύτερο άνοιγμα, η διαδικασία είναι παιχνιδάκι.
  3. Δεν ξεχνάς ν’ αλευρώνεις το φύλλο και από τις δύο πλευρές όταν το περνάς από τη μηχανή ζυμαρικών ώστε να μην κολλήσει.
  4. Για το στέγνωμα μπορείς είτε να κρεμάσεις τα ζυμαρικά σε ξύλινη κρεμάστρα να στεγνώσουν, είτε να τ’ απλώσεις ομοιόμορφα σε ταψί.
  5. Αν πάλι θες να φτιάξεις ζυμαρικά όπως οι γιαγιάδες μας και να τ’ αποθηκεύσεις στεγνά, θα χρειαστούν σίγουρα άπλωμα σε βαμβακερό σεντόνι για αρκετές μέρες μέχρι να στεγνώσουν.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.