ΥΛΙΚΑ

200 γρ. τραχανά με αποξηραμένα μανιτάρια (Samarina pasta)
1200 ml νερό
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια ( agaricus – brown)
50 γρ. λευκό ξηρό κρασί
20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
70 γρ. βούτυρο
60 γρ. λούντζα (καπνιστό αλλαντικό)
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
Αλάτι – πιπέρι
Κεφαλογραβιέρα για σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Κόβεις τα λαχανικά σε ροδέλες και τα φρέσκα μανιτάρια σε λεπτές φέτες.
2.Ψιλοκόβεις το αλλαντικό.
3.Τοποθετείς τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μικρό μπολ με το κρασί να μαλακώσουν.
4.Γεμίζεις μια μεσαία κατσαρόλα με το νερό και φέρνεις σε βρασμό σε μέτρια θερμοκρασία.
5.Προσθέτεις τον τραχανά στην κατσαρόλα και σιγοβράζεις για 12 λεπτά.
6.Παράλληλα, σε μεσαίο τηγάνι, λιώνεις το βούτυρο και σωτάρεις τα λαχανικά, τα φρέσκα και τ’ αποξηραμένα μανιτάρια και το αλλαντικό.
7.Αλατοπιπερώνεις και σβήνεις με το κρασί από τ’ αποξηραμένα μανιτάρια.
8.Στα 12 λεπτά βρασμού, ρίχνεις όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύεις.
9.Σερβίρεις σε βαθύ πιάτο με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Σημειώσεις

  1. Η λούντζα, ή λούζα ή λόζα είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Κύπρου που αποτελείται από καπνιστό χοιρινό κρέας με δυνατή γεύση. Το αγαπούν πολύ και σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων όπως τη Μύκονο, τη Σέριφο, τη Σύρο, την Τήνο, την Άνδρο και την Τζια όπου έχουν μακρά παράδοση παρασκευής του εκλεκτού αυτού αλλαντικού.
  2. Εάν δεν σου αρέσει το αλλαντικό μπορείς να το παραλείψεις ή να το σωτάρεις ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά και να το προσθέσεις επιλεκτικά.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.