
Για το χωριάτικο φύλλο | |
350 γρ. σκληρό αλεύρι | |
150 γρ. κίτρινο αλεύρι (για ζυμώματα) | |
230 γρ. νερό | |
40 γρ. ελαιόλαδο | |
1 κ.γ. αλάτι | |
100 γρ. βούτυρο | |
50 γρ. αλεύρι+ 50 γρ. κορν φλάουρ (για το άνοιγμα των φύλλων) | |
Για τη γέμιση | |
500 γρ. πράσο | |
2 πιπεριές κόκκινες ή πράσινες (κέρατο) | |
1 κρεμμύδι | |
½ φοινόκιο | |
4 κ.σ. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα των λαχανικών) | |
400 γρ φέτα | |
300 γρ. γραβιέρα | |
100 γρ. μυζήθρα ξερή | |
100 γρ. γιαούρτι πλήρες | |
3 αυγά | |
Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα |
1. | Για το φύλλο |
2. | Σε σταθερό μίξερ αναμιγνύεις με το γάντζο τα υλικά για το φύλλο (ή με το χέρι). |
3. | Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα στον κάδο του μίξερ. |
4. | Λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. |
5. | Χωρίζεις τη ζύμη στα δύο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις το κάθε φύλλο σε διάμετρο 45εκ. Δεν ξεχνάς ν’ αλευρώνεις το φύλλο και τον πλάστη. |
6. | Το αλείφεις με το βούτυρο και το κόβεις ακτινωτά σε 8 κομμάτια, κρατώντας το κέντρο ενιαίο. |
7. | Διπλώνεις το κάθε κομμάτι προς το κέντρο του φύλλου και στη συνέχεια διπλώνεις τη ζύμη μέχρι να φτιάξεις μια μπάλα πάλι. |
8. | Αλευρώνεις τη ζύμη, τυλίγεις με μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο να παγώσει αποβραδίς. |
9. | Για τη γέμιση |
10. | Κόβεις τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και τα υπόλοιπα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. |
11. | Τοποθετείς σε αντικολλητικό σκεύος και με λίγο ελαιόλαδο και τα σωτάρεις για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. |
12. | Τρίβεις τα τυριά σε μπολ. |
13. | Προσθέτεις τα λαχανικά, τα αυγά, το γιαούρτι και τα καρυκεύματα στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύεις. |
14. | Λαδώνεις ένα αλουμινένιο κατά προτίμηση ταψί (αν διαθέτεις χάλκινο, ακόμα καλύτερα). |
15. | Για την πίτα |
16. | Βγάζεις τις ζύμες από το ψυγείο. |
17. | Χωρίζεις την κάθε ζύμη στα 2. |
18. | Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις το πρώτο φύλλο και το τοποθετείς στο ταψί. |
19. | Κατά τον ίδιο τρόπο, ανοίγεις και τοποθετείς και το δεύτερο φύλλο. |
20. | Απλώνεις τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του δεύτερου φύλλου. |
21. | Ανοίγεις το τρίτο και το τέταρτο φύλλο ομοίως και τοποθετείς πάνω από τη γέμιση. |
22. | Διπλώνεις τα πλαϊνά περισσευούμενα των φύλλων δημιουργώντας έναν κόθρο. |
23. | Χαράζεις το πάνω φύλλο σε 12 κομμάτια. |
24. | Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 1 ώρα και 15 περίπου. |
25. | Αφήνεις να κρυώσει η πίτα για να την κόψεις και να σερβίρεις. |
Αφήστε το σχόλιό σας