ΥΛΙΚΑ

Για το χωριάτικο φύλλο
350 γρ. σκληρό αλεύρι
150 γρ. κίτρινο αλεύρι (για ζυμώματα)
230 γρ. νερό
40 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι+ 50 γρ. κορν φλάουρ (για το άνοιγμα των φύλλων)
Για τη γέμιση
500 γρ. πράσο
2 πιπεριές κόκκινες ή πράσινες (κέρατο)
1 κρεμμύδι
½ φοινόκιο
4 κ.σ. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα των λαχανικών)
400 γρ φέτα
300 γρ. γραβιέρα
100 γρ. μυζήθρα ξερή
100 γρ. γιαούρτι πλήρες
3 αυγά
Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Για το φύλλο
2.Σε σταθερό μίξερ αναμιγνύεις με το γάντζο τα υλικά για το φύλλο (ή με το χέρι).
3.Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα στον κάδο του μίξερ.
4.Λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
5.Χωρίζεις τη ζύμη στα δύο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις το κάθε φύλλο σε διάμετρο 45εκ. Δεν ξεχνάς ν’ αλευρώνεις το φύλλο και τον πλάστη.
6.Το αλείφεις με το βούτυρο και το κόβεις ακτινωτά σε 8 κομμάτια, κρατώντας το κέντρο ενιαίο.
7.Διπλώνεις το κάθε κομμάτι προς το κέντρο του φύλλου και στη συνέχεια διπλώνεις τη ζύμη μέχρι να φτιάξεις μια μπάλα πάλι.
8.Αλευρώνεις τη ζύμη, τυλίγεις με μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο να παγώσει αποβραδίς.
9.Για τη γέμιση
10.Κόβεις τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και τα υπόλοιπα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.
11.Τοποθετείς σε αντικολλητικό σκεύος και με λίγο ελαιόλαδο και τα σωτάρεις για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
12.Τρίβεις τα τυριά σε μπολ.
13.Προσθέτεις τα λαχανικά, τα αυγά, το γιαούρτι και τα καρυκεύματα στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύεις.
14.Λαδώνεις ένα αλουμινένιο κατά προτίμηση ταψί (αν διαθέτεις χάλκινο, ακόμα καλύτερα).
15.Για την πίτα
16.Βγάζεις τις ζύμες από το ψυγείο.
17.Χωρίζεις την κάθε ζύμη στα 2.
18.Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις το πρώτο φύλλο και το τοποθετείς στο ταψί.
19.Κατά τον ίδιο τρόπο, ανοίγεις και τοποθετείς και το δεύτερο φύλλο.
20.Απλώνεις τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του δεύτερου φύλλου.
21.Ανοίγεις το τρίτο και το τέταρτο φύλλο ομοίως και τοποθετείς πάνω από τη γέμιση.
22.Διπλώνεις τα πλαϊνά περισσευούμενα των φύλλων δημιουργώντας έναν κόθρο.
23.Χαράζεις το πάνω φύλλο σε 12 κομμάτια.
24.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 1 ώρα και 15 περίπου.
25.Αφήνεις να κρυώσει η πίτα για να την κόψεις και να σερβίρεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Η συνταγή αναφέρεται σε ταψί 36 εκατοστών.
  2. Το βούτυρο στο φύλλο, το κάνει να μοιάζει με σφολιάτα.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.