ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. βούτυρο
4 αυγά
3 δάκρυα μαστίχας
1 κ.γ. μαχλέπι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ( ή 2 βανιλλίνες)
½ κ. γ. σόδα
1 κρόκος με 2 κ.σ. νερό (για επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Στο γουδί θρυμματίζεις τα δάκρυα μαστίχας μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη.
2.Σε μέτρια λεκανίτσα κοσκινίζεις το αλεύρι. Προσθέτεις το μπέικιν, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
3.Στο μίξερ (σταθερό ή χειρός) αφρατεύεις το βούτυρο, το εκχύλισμα βανλιιας και τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν.
4.Έπειτα, προσθέτεις ένα-ένα τ’ αυγά και χαμηλώνεις την ταχύτητα κι έπειτα το ξύσμα πορτοκαλιού.
5.Στο χυμό πορτοκαλιού προσθέτεις τη σόδα ν’ αφρίσει κι έπειτα προσθέτεις το χυμό στα υγρά υλικά. Προσθέτεις 3-4 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύεις ήπια.
6.Το μείγμα βουτύρου το προσθέτεις στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύεις με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Δεν ζυμώνεις πολύ γιατί θα σκληρύνει η ζύμη.
7.Ακόμα και αν σου φαίνεται ότι κολλάει η ζύμη, μην προσθέσεις επιπλέον αλεύρι.
8.Τη σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνεις για 15-20 λεπτά να ξεκουραστεί.
9.Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά και πλάθεις κουλουράκια σε ότι σχήμα θες.
10.Αυγουλώνεις τα κουλουράκια με τον αραιωμένο κρόκο.
11.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 16 – 18 λεπτά περίπου μέχρι ν’ αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
12.Τοποθετείς σε μεταλλική σχάρα να κρυώσουν και φυλάσσεις σε αεροστεγές δοχείο.

Σημείωση

Το βούτυρο και τ’ αυγά πρέπει να είναι εκτός ψυγείου 2 ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.