ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη ζύμη
100 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. ρετσίνα ( λευκό κρασί)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. τσίπουρο
Για τον πουρέ μήλου
3 μέτρια μήλα
½ κ.γ. κανέλλα
νερό *
Για την γέμιση
τον πουρέ μήλου **
½ κ.γ. κανέλλα
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
3 κ.σ. σταφίδες μαύρες ή λευκές
1 χούφτα καρύδια
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.Για τον πουρέ μήλου
2.Καθαρίζεις τα μήλα από φλούδες και κουκούτσια τα οποία τοποθετείς σε μικρό κατσαρολάκι και τα σκεπάζεις με νερό. Κόβεις τα μήλα σε κυβάκια σε μεγαλύτερο κατσαρολάκι και σκεπάζεις επίσης με νερό.
3.Βράζεις και τα δύο μείγματα για 20 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Ελέγχεις να μην εξατμιστεί τελείως το νερό.
4.Αποσύρεις από τη φωτιά, και το μείγμα με τις φλούδες το στραγγίζεις είτε με τσαντίλα (γάζα) είτε με λεπτό βαμβακερό πανί, αναμειγνύοντας το χυμό με τα κυβάκια μήλου. Προσθέτεις την κανέλλα και λιώνεις σε πουρέ με το ραβδομπλέντερ.
5.Για τη γέμιση
6.Σε μέτριο μπολ ανακατεύεις όλα τα υλικά.
7.Για τη ζύμη
8.Σε μεγάλο μπολ ενώνεις όλα τα υλικά και πλάθεις μια εύπλαστη ζύμη.
9.Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγεις φύλλο πάχους 1 εκ. με τη βοήθεια του πλάστη και κόβεις με κουπάτ κύκλους διαμέτρου 12 εκ. όπως κάνεις για τα τυροπιτάκια.
10.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200ο.
11.Προσθέτεις 1 κ.σ. γέμιση (γεμάτη) σε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης, ενώνεις τις άκρες ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και σφραγίζεις με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Εναλλακτικά μπορείς να σφραγίσεις τη ζύμη σαν πουγκάκι και να τα τοποθετήσεις ανάποδα στο ταψί (όπως έκανα κι εγώ), έτσι για την αλλαγή.
12.Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, τοποθετείς τα μηλοπιτάκια και ψήνεις για 25 λεπτά περίπου.
13.Αφήνεις να κρυώσουν εντελώς και πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

NOTES

  1. * Νερό θα χρειαστείς τόσο όσο να σκεπάσεις τα μήλα κα τις φλούδες αντίστοιχα, όχι υπερβολές.
  2. * * Αν θεωρείς τη διαδικασία με τον πουρέ μήλου μπελαλίδικη, μπορείς απλώς να τρίψεις τα μήλα στον τρίφτη και να τα ενσωματώσεις στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο πουρές έχει άλλη νοστιμιά.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.