ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για το κέικ
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. βούτυρο
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. σόδα
5 κ.σ. καραμελωμένο αμύγδαλο
4 κ.σ. τριμμένη καρύδα
500 γρ. ξινόγαλο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το καραμελωμένο αμύγδαλο
70 γρ. αμύγδαλα
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για επικάλυψη
1 κ.σ. καραμελωμένο αμύγδαλο
1 κ.σ. μέλι + 1 κ.σ. νερό
Ξύσμα από 1 λάιμ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο .
2.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις αλεύρι, μπέικιν, σόδα, καρύδα και καραμελωμένο αμύγδαλο.
3.Με μίξερ χειρός ή σταθερό, χτυπάς ζάχαρη με βούτυρο μέχρι ν’ αφρατέψουν, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
4.Χαμηλώνεις ταχύτητα και ενσωματώνεις ένα- ένα τ’ αυγά.
5.Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και το ξινόγαλο εναλλάξ με τα στερεά υλικά ενώ χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα ίσα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
6.Απλώνεις το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα.
7.Ψήνεις για 50 λεπτά περίπου.
8.Βγάζεις το κέικ από το φούρνο και το αφήνεις σε μια σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του.
9.Ξεφορμάρεις και αφήνεις στη σχάρα να κρυώσει εντελώς.
10.Σε μπρίκι ζεσταίνεις ελαφρώς το μέλι με το νερό, ίσα να μαλακώσει το μέλι και να γίνει πιο ρευστό.
11.Είτε μ’ ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής είτε μ’ ένα κουτάλι, γλασάρεις το κέικ και πασπαλίζεις με το καραμελωμένο αμύγδαλο και το ξύσμα λεμονιού.

NOTES

  1. Εάν θες να παραλείψεις την τριμμένη καρύδα, αντικατέστησέ την με ίση ποσότητα αλεύρου.
  2. Για το καραμελωμένο αμύγδαλο:

Καβουρδίζεις το αμύγδαλο σε μικρό αντικολλητικό σκεύος στην εστία της κουζίνας για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό. Φροντίζεις ν’ ανακατεύεις συχνά ώστε ν’ αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα. Προσθέτεις τη ζάχαρη στο σκεύος με τ’ αμύγδαλα και ανακατεύεις διαρκώς ώστε να καλυφθούν όλοι οι καρποί.  Όταν η ζάχαρη λιώσει και αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας, αποσύρεις από τη φωτιά.Απλώνεις το μείγμα σε λαδόκολλα και αφήνεις να κρυώσει. Όταν κρυώσουν τα καραμελωμένα αμύγδαλα, τα θρυμματίζεις είτε στον πολυκόφτη (μούλτι) είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τη βοήθεια του πλάστη.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.