ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
450 γρ. καρυδόψιχα
400 γρ. βούτυρο
1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.σ. κανέλλα (κοφτή)
32 μοσχοκάρφια (όσα και τα κομμάτια)
Για το σιρόπι
550 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
150 γρ μέλι
1 ξύλο κανέλλας
4-5 μοσχοκάρφια
φλούδες πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Για το σιρόπι
2.Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους τοποθετείς όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι , και βράζεις για 5-7 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
3.Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις το μέλι.
4.Ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί το μέλι και αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει.
5.Για το μπακλαβά
6.Ζεσταίνεις το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία. Αφαιρείς τον αφρό από την επιφάνειά του.
7.Θρυμματίζεις τα καρύδια και ανακατεύεις με την κανέλα και το γαρύφαλλο σε μπολ.
8.Ξεδιπλώνεις προσεκτικά το φύλλο και το τοποθετείς ανάμεσα σε 2 καθαρές πετσέτες ώστε να μην ξεραθεί.
9.Βουτυρώνεις το ταψί καλά και στρώνεις τα τέσσερα πρώτα φύλλα για βάση. Ενδιάμεσα τα βουτυρώνεις, ραντίζοντάς τα με το πινέλο*.
10.Το πρώτο φύλλο το στρώνεις κατά μήκος του ταψιού και το επόμενο κατά πλάτος.
11.Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσεις το άπλωμα των φύλλων μέχρι τα τρία τελευταία φύλλα που θέλεις για το επάνω μέρος του γλυκού.
12.Αφού έχει βουτυρώσει και το τέταρτο φύλλο, πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι σε όλη την επιφάνεια.
13.Απλώνεις το επόμενο φύλλο, βουτυρώνεις και πασπαλίζεις με καρύδι.
14.Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία μέχρι το προτελευταίο φύλλο το οποίο διπλώνεις στη μέση και το τοποθετείς.
15.Βουτυρώνεις την επιφάνειά του και αρχίζεις να διπλώνεις προς το εσωτερικό του ταψιού τα φύλλα που προεξέχουν. Ξεκινάς από το πάνω φύλλο κάθε φορά και στρώνεις ομοιόμορφα.
16.Στο τέλος θα έχουν δημιουργηθεί αρκετές στρώσεις φύλλων. Βουτυρώνεις πολύ καλά και τοποθετείς το τελευταίο φύλλο πάλι διπλωμένο, το οποίο βουτυρώνεις εξίσου καλά.
17.Χαράζεις τον μπακλαβά με προσοχή. Τοποθετείς ένα μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι.
18.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο για 1 ώρα και για επιπλέον 1 ½ ώρα στους 160ο .
19.Αφού έχει αποκτήσει ένα γλυκό χρυσοκάστανο χρώμα, αφαιρείς από τον φούρνο και σιροπιάζεις κατευθείαν με το κρύο σιρόπι.
20.Αφήνεις το γλυκό ξεσκέπαστο να κρυώσει και ν’ απορροφήσει το σιρόπι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. * Όταν ζεστάνεις το βούτυρο, το ξαφρίζεις προσεκτικά. Επιπλέον όταν θα βουτυρώνεις τα φύλλα θα προσέχεις να μην παίρνεις και τα υπολείμματα γάλακτος από τον πάτο της κατσαρόλας με το πινέλο. Ιδανικά, αφαιρείς το λιωμένο βούτυρο σε καθαρό μπολ και αφήνεις τα υπολείμματα γάλακτος στην κατσαρόλα.
  2. Μη θρυμματίσεις εντελώς τα καρύδια για δύο λόγους. Αρχικά, αν τρίψεις εντελώς τον καρπό, υπάρχει κίνδυνος να σου λασπώσει το φύλλο και να μην είναι τραγανό. Κι έπειτα, είναι ευχάριστο να νιώθεις τον ξηρό καρπό στο δοντάκι, όχι?
  3. Δεν πρέπει να δείξεις καμία υπερβολή και στο πασπάλισμα του κάθε φύλλου με την ποσότητα καρυδιού, για το ίδιο λόγο.
  4. Όσον αφορά τα μπαχάρια, τήρησε απόλυτα την αναγραφόμενη ποσότητα, διότι οποιαδήποτε υπερβολή, μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και ν’ αφήνει μια πίκρα στην επίγευση.
  5. Αφού βουτυρώσεις και το τελευταίο φύλλο, μπορείς να τοποθετήσεις το ταψί για 15-20 λεπτά στο ψυγείο, να παγώσει το βούτυρο ώστε να μπορείς να κόψεις το κομμάτια πιο εύκολα.
  6. Το μυστικό για ένα καλοψημένο μπακλαβά είναι η χαμηλή θερμοκρασία και το αργό ψήσιμο. Δε θέλουμε να ψηθεί γρήγορα και επί της ουσίας να μείνει άψητο το εσωτερικό του.
  7. Σημαντικό επίσης για το σωστό ψήσιμο, και το πιο δύσκολο σημείο της συνταγής ίσως, είναι το καλό κόψιμο των κομματιών.
  8. Τέλος, το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.