Σημειώσεις
- Το βούτυρο και τ’ αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μπορείς πάντα να κάνεις τη μισή δόση για ένα πιο μικρό κέικ. Σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο (γύρω στα 5-10 λεπτά).
500 γρ. αυτοδιογκούμενο αλεύρι | |
4 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια – κρόκους | |
250 γρ βούτυρο | |
180 γρ. ζάχαρη καστανή | |
50 γρ. καρύδα τριμμένη | |
280 γρ. κεφίρ | |
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού | |
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ | |
180 γρ. μαύρη σοκολάτα είτε σε σταγόνες είτε ψιλοκομμένη |
1. | Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο Κελσίου στις αντιστάσεις. |
2. | Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις αλεύρι, καρύδα, μπέικιν πάουντερ και αφήνεις κατά μέρος. |
3. | Προσθέτεις ½ κουταλιά αλεύρι στις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύεις. |
4. | Με μίξερ χειρός χτυπάς τ’ ασπράδια σε μαρέγκα. |
5. | Με μίξερ χειρός ή σταθερό, ανακατεύεις ζάχαρη και βούτυρο ν’ αφρατέψουν. |
6. | Σταδιακά προσθέτεις τους κρόκους και συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλότερη ταχύτητα. |
7. | Έπειτα, προσθέτεις μέρος από το αλεύρι και όλο το κεφίρ. |
8. | Συνεχίζεις με το υπόλοιπο αλεύρι και το χυμό πορτοκαλιού. |
9. | Αναμιγνύεις τη μαρέγκα στη ζύμη και ανακατεύεις απαλά με μία σπάτουλα και τελευταία προσθέτεις τις σταγόνες σοκολάτας. |
10. | Αφού έχεις βουτυρώσει τη φόρμα του κέικ, απλώνεις το μείγμα. |
11. | Ψήνεις για 50 λεπτά. |
12. | Όταν βγάλεις το κέικ από τον φούρνο, το αφήνεις σε μια σχάρα να πέσει η θερμοκρασία του για 15-20 λεπτά. |
13. | Έπειτα, ξεφορμάρεις και αφήνεις στη σχάρα να κρυώσει εντελώς. |
14. | Γαρνίρεις με ότι σου αρέσει. |
Αφήστε το σχόλιό σας