ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι μαλακό
250 γρ. αμύγδαλο ψημένο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
350 γρ βούτυρο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαχλέπι
1 δάκρυ μαστίχας + 1 κ. γ ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. ούζο
Μπόλικη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, απλώνεις τ’ αμύγδαλα και τα καβουρδίζεις στο φούρνο (γκριλ) για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά. Αφήνεις να κρυώσουν και τα σπας είτε με το γουδί είτε με τον πολυκόφτη (μούλτι).
2.Στο γουδί θρυμματίζεις το δάκρυ μαστίχας με τη 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη.
3.Με μίξερ χειρός αφρατεύεις το βούτυρο με τη ζάχαρη.
4.Σε μπολ αναμιγνύεις το αλεύρι με το μαχλέπι, το μπεικιν πάουντερ, την τριμμένη μαστίχα και το αμύγδαλο.
5.Προσθέτεις το μείγμα βουτύρου στο αλεύρι καθώς και το ούζο.
6.Πλάθεις μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχεις μια αφράτη ζύμη.
7.Αφήνεις τη ζύμη σκεπασμένη, για ½ ώρα να ξεκουραστεί. Έτσι θα πλάθεται πιο εύκολα.
8.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο .
9.Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά και πλάθεις τους κουραμπιέδες.
10.Ψήνεις για 18-20 λεπτά, ανάλογα πόσο τραγανούς τους θέλεις.
11.Αφήνεις σε σχάρα να κρυώσουν για 5 λεπτά.
12.Σε ταψί, κοσκινίζεις ζάχαρη άχνη, στρώνεις τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζεις και από πάνω με άχνη.
13.Τους αφήνεις να κρυώσουν εντελώς και τους μεταφέρεις σε πιατέλα. Πασπαλίζεις εκ νέου με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

  1. Το βούτυρο πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου.
  2. Όσο πιο αφράτο είναι το μείγμα βουτύρου ­- ζάχαρης, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.
  3. Ο σωστός ο κουραμπιές θέλει αμύγδαλο χοντροκομμένο, να το καταλαβαίνεις. Καλό είναι να μην τα θρυμματίσεις εντελώς , διότι η ζύμη θα αλλάξει σύσταση και θα γίνει πιο σφιχτή.
  4. Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά, δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, ώστε να μη σφίξει η ζύμη.
  5. Εάν σου αρέσει, αφήνεις κάποια μπισκοτάκια, χωρίς άχνη.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.