Συστατικά

400 γρ. ρεβύθια ξερά αποφλοιωμένα
2 παντζάρια (βολβοί) βρασμένα
3 κ.σ. ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. κύμινο
Χυμός από 1 λεμόνι και το ξύσμα του
3 παγάκια

Διαδικασία

1.Αποβραδίς τοποθετείς τα ρεβύθια σε μπολ με μπόλικο νερό να φουσκώσουν.
2.Την επόμενη, αφού θα έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, αφαιρείς το νερό και ξεπλένεις καλά στο σουρωτό.
3.Τοποθετείς σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτεις νερό, ώστε να τα καλύψεις και λίγο παραπάνω, φέρνεις σε βρασμό.
4.Με κουτάλα αφαιρείς τον αφρό από την επιφάνεια. Ξεπλένεις τα ρεβύθια καλά στο σουρωτό, και τοποθετείς εκ νέου στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Τα βράζεις σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.
5.Αφού βράσουν, τα στραγγίζεις και αφήνεις να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους.
6.Τα τοποθετείς στο μπλέντερ με τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου και πολτοποιείς.
7.Στην πορεία προσθέτεις τα παγάκια, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα του, το αλάτι, το κύμινο καθώς και το ταχίνι και συνεχίζεις να πολτοποιείς.
8.Τέλος προσθέτεις τα βρασμένα παντζάρια συνεχίζεις την πολτοποίηση μέχρι να έχεις ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.
9.Δοκιμάζεις και προσαρμόζεις τη γεύση στο γούστο σου προσθέτοντας είτε αλάτι είτε χυμό λεμονιού.
10.Σερβίρεις σε μπολ και ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο.
11.Ψιλοκόβεις φρέσκο κόλιανδρο ( ή μαιντανό).
12.Πασπαλίζεις με σουσάμι και μια τσιμπιά σουμάκ καθώς και όποιο από τα παρακάτω* υλικά σου αρέσει.
13.Συνοδεύεται ευχάριστα είτε με τσιπς αραβικής πίτας είτε με φρυγανισμένο ψωμί, κριτσίνια ή παξιμάδια.
14.Διατηρείται στο ψυγείο καλυμμένο με μεμβράνη για 4-5 μέρες.

NOTES

  1. Τα παγάκια προσδίδουν στο χούμους μια βελούδινη κρεμώδη υφή, όπως εκείνη του παγωτού.
  2. Ιδέες για το σερβίρισμα*: Ελαιόλαδο, σουσάμι ή μαυροκούκι, κάππαρη, ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, φρέσκος κόλιανδρος (ή μαιντανός), κουκουνάρι, σουμάκ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευτεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.